Meerwaarde bij verkoop

Een tussendoortje maar toch wel interessant om weten.

Als je om welke redenen ook zou beslissen om jouw in Italië gekochte huis binnen de 5 jaar terug te verkopen zal je belast worden op de meerwaarde (il plusvalenza) die je hebt gerealiseerd.

Als resident in Italië ben je gewoon onderhevig aan het Italiaanse belastingstelsel, als je niet ingeschreven bent zal je toch belastingen moeten betalen op de in Italië verdiende inkomsten, de meerwaarde op de verkoop van een woning bijvoorbeeld.

Afhankelijk van de behaalde meerwaarde en jouw totale belastbare inkomen in Italië kan de aanslagvoet variëren van 23 tot 43% omdat deze meerwaarde dan gewoon bij je totale inkomsten gerekend wordt.

Wel bestaat er (gelukkig) de mogelijkheid bij de verkoop direct bij de Notaris te vragen aanspraak te willen maken op het verminderde tarief van 20% dat dan alleen wordt toegepast op het verschil tussen het aankoopbedrag en het verkoopbedrag, de plusvalenza dus.

Bij die keuze betaal je onmiddellijk en rechtstreeks aan de Notaris de verschuldigde belasting, aan de hand van officiële bewijsstukken (facturen ed.) kunnen wel eventueel de bewezen verbouwings- en andere kosten afgetrokken worden van het belastbare gedeelte, altijd nota’s en dergelijke bewaren dus, zelfs al heb je bij aankoop niet de intentie binnen de 5 jaar te verkopen, men kan nooit weten welke verassingen het leven nog in petto heeft.