Money money money

Zo, de droomwoning is gevonden, nu nog een kleiner maar daarom niet minder noodzakelijk ‘probleem’, de financiering van het stulpje.

Italiaanse banken zijn beduidend minder happig op het toekennen van hypothecaire leningen als de Belgische en de Nederlandse, de algemene traditie bij de Italianen is trouwens ook minder ingeburgerd dan bij ons. Ofwel wonen ze in een huis van de familie, ofwel financiert de familie ofwel wonen ze boven of onder oma&opa ofwel huren ze in de stad.

Als jouw idee is om in Italië een hypothecaire lening te krijgen zal je over goede papieren moeten beschikken. De (geschatte) waarde van de woning is daarbij van zeer gering belang, voor de bank telt hoofdzakelijk jouw inkomen behaalt in Italië.

Zij willen doodgewoon de zekerheid dat ze in geval van wanbetaling relatief eenvoudig hun centen kunnen recupereren, zijnde door loonbeslag te leggen bij een Italiaanse werkgever waar je bij voorkeur werkt met een vast contract.

Vermits de meeste emigranten ofwel hun inkomen nog in het thuisland ontvangen ofwel als zelfstandige aan de slag gaan ofwel rentenieren ofwel nog aan de slag moeten in Italië (B&B opstarten bijvoorbeeld) zullen de meesten een ‘no grazie’ op hun bord krijgen.

Hetzelfde probleem maar omgekeerd stelt zich dan weer in Nederland en België om een hypothecaire lening te kunnen krijgen voor de aankoop van een woning in het buitenland. ‘Onze’ banken redeneren dat wanneer een en ander mis dreigt te gaan met de maandelijkse aflossingen zij altijd de woning als borg hebben en ze daarom beslag kunnen laten leggen op het huis.

Een huis in het buitenland is daarom alvast een stuk minder aantrekkelijk, de procedure verloopt lang en moeizaam, in een vreemde taal, volgens vreemde rechtsregels en andere gebruiken zodat ‘onze’ banken ook alweer zullen bedanken voor jouw fantastische voorstel.

Een beetje een catch 22 dus, bij de Italiaanse bank moet je een vast inkomen in Italië hebben, voor de Belgisch/Nederlandse bank een huis in België of Nederland en vermits jij een huis wil kopen in Italië met een inkomen uit België of Nederland of louter op basis van een -minstens in jouw ogen- onweerlegbaar businessplan dreig je thuis te moeten blijven.

Een goed financieel plan en een strak businessplan zijn derhalve onontbeerlijke instrumenten in het kader van de aankoop van vastgoed in het buitenland en kunnen je verwachtingen en eisen waaraan het nieuwe huis moet voldoen misschien een beetje temperen in een meer realistische richting, zijnde zoals ze bij ons zeggen ‘in functie van de portemonnee’.

En desnoods speel je maar op de lotto, elke week wordt er wel ergens iemand euromiljonair!