Italiaanse hypothecaire lening

Ik heb er al vaker over bericht: de moeilijkheden die vooral buitenlanders ontdekken wanneer ze vastgoed willen aankopen in Italië en denken daarvoor een lening te kunnen afsluiten bij een Italiaanse bank.

Dat verliep al zeer moeilijk voor wie zich wilde vestigen in Italië en de lening nodig had voor de aankoop en verbouwing van het Italiaanse huis om aldus bvb. een activiteit in de toeristische sector op te starten (B&B, kamerverhuur, agriturismo, ….) omdat dan het grote probleem was dat de kopers geen inkomsten meer hebben, noch in België/Nederland, noch in Italië en het financiële plaatje hoofdzakelijk gebaseerd is op de waarde van het huis én de toekomstplannen.

Italiaanse banken hadden/hebben weinig zin mee te investeren in allerlei plannen van buitenlandse klanten zonder de zekerheid dat de lening maandelijks mooi op tijd zal terugbetaald kunnen worden.

Enkel buitenlandse klanten die een tweede woning in Italië wensten aan te kopen en een lening aanvroegen (van max. 60% van de geschatte waarde van de woning) op basis van de inkomsten in België/Nederland maakten eventueel een kans.

Vanaf 01/11/2016 is er echter een nieuwe Europese Richtlijn van kracht inzake consumentenkrediet en hypothecaire leningen waarbij het aan (Italiaanse) banken nog moeilijker gaat gemaakt worden hypothecaire leningen toe te staan, zeker aan buitenlandse klanten.

Italiaanse banken in het algemeen zitten in slecht vaarwater (sommigen staan op de rand van faling en worden door de Italiaanse staat het hoofd boven water gehouden) en bovendien zijn er steeds meer financiële experts die schrik hebben van een nieuwe Europese bankencrisis, mede gebaseerd op een nieuwe hypotheekbubbel geconstrueerd door Italiaanse banken…..

Vanaf 01/11/2016 zal nog meer de nadruk gelegd moeten worden op de reële afbetalingscapaciteiten van de ontlener, de schatting en borg van het huis zal steeds minder belangrijk worden, de schrik zit er teveel in dat er opnieuw een vastgoedcrisis zou aankomen waardoor de huizen onder hypotheek onverkoopbaar blijken tegen de prijs waarvoor de banken leenden en aldus de banken in de rode cijfers zouden dreigen te komen.

De basis voor een lening zal dus meer en meer het actuele verdienvermogen zijn van de potentiële kopers, waarbij zeker naar buitenlandse klanten het onderzoek naar de buitenlandse effectieve inkomsten steeds grondiger zal gevoerd worden, zonder voldoende inkomsten of louter op basis van een businessplan zal het zo goed als onmogelijk worden nog een Italiaanse financiering rond te krijgen.