Een bestaande B&B kopen of van nul beginnen?

Onlangs vroeg iemand op één van de forums van B&B-eigenaars raad over de aankoop van een B&B. Zij kreeg de kans een bestaande zaak te kopen en vroeg zich af wat interessanter was: zelf een huis kopen en verbouwen tot Bed & Breakfast of een gastenverblijf kopen dat al enige jaren goed draaide.
De prijs van de B&B ligt een stuk hoger dan wat ze anders zou uitgeven, maar anderzijds zou ze wel onmiddellijk kunnen starten met geld verdienen en is er al een mooi gastenbestand opgebouwd.

gastenverblijf kopen in italie

Diverse eigenaars gaven vanuit hun eigen ervaringen hun mening.
Hieronder een overzichtje van wat er allemaal aan reacties gekomen is op bovenstaande vraag.

Heb je al gesproken met je bank / hypotheekverlener? Neem je een bestaande accommodatie over dan kun je hun al onmiddellijk cijfers van de laatste jaren voorleggen zodat het makkelijker is om een lening te krijgen. (Opmerking : zeker in Italië is dit interessant, want banken focussen zich heel sterk op je afbetalingscapaciteit waardoor een lening krijgen op basis van een businessplan niet eenvoudig is, zeker niet als je meer dan 50% wilt lenen)

Wij kochten een bestaande B&B en hebben hier geen spijt van. Langzaamaan brengen we veranderingen aan zodat het beter past bij ons. Op onze leeftijd durfden we het niet aan om helemaal van niets te beginnen. We hadden onmiddellijk een inkomen nodig en een start-up zou een paar jaar gekost hebben.

B&B kopen in Italie

Wij kochten een huis dat we verbouwd hebben tot B&B, het heeft ons ongeveer 3 jaar gekost om een gastenbestand op te bouwen. Vanaf dan kon ook mijn man zijn baan opzeggen. Uiteraard was het goedkoper om een huis te kopen en helemaal te verbouwen zoals wij het wilden, maar als je een reeds bestaand gastenverblijf koopt met een voldoende groot gastenbestand dan ben je al een heel stuk verder. En je kunt op het gemak je eigen stempel op het huis en de zaak drukken en hopelijk zijn de gasten tevreden met de wijzigingen die je aanbrengt. Veel geluk met je beslissing !

Wij bouwden zelf onze B&B en draaiden al break-even na 3 maanden. In een nieuwbouw woning kun je meer doen dan met een bestaand gebouw.

Koop je een bestaande accommodatie zorg er dan voor dat je een goed zicht krijgt op zowel de inkomsten als de cliëntenlijsten. Er zijn in beide gevallen zowel voor- als nadelen. Het hangt er volledig van af wat jouw voorkeur is. Na 3 maand een inkomen genereren met een nieuw bedrijf is in elke sector uitzonderlijk, maar met een B&B hangt heel veel af van de locatie. Op de perfecte plek zul je misschien sneller gasten krijgen, maar anders moet je rekenen op een opbouwfase van soms wel 3 à 5 jaar.

B&B te koop Italie

Wij kochten een bestaand gastenverblijf en behielden een deel van hun gasten, maar maakten er een meer luxe-accommodatie van en verhoogden elk jaar onze prijzen. Koop je een bestaande B&B zorg dan dat jouw privé-gedeelte groot genoeg is.

Ook bij ons was een voldoende groot privé-deel een belangrijke prioriteit. Je moet genoeg ruimte hebben zodat je niet tussen je gasten moet leven. Privacy is belangrijk.

Voordelen : onmiddellijk gasten en reservaties, makkelijker om een lening te krijgen, alles is er al, de website bestaat al lang en is vlotter vindbaar. Nadelen : terugkomers die de door jou aangebrachte wijzigingen niet appreciëren, soms werken dingen niet naar behoren. Voor onszelf was een bestaande B&B kopen de beste manier om in deze sector te stappen. Wij zochten gedurende een jaar naar een plek die aan al onze voorwaarden voldeed.

Een voordeel van het kopen van een bestaande B&B is het feit dat je je geen zorgen moet maken over het feit of je op die plek al dan niet een gastenverblijf mag opzetten. Er dienen geen aanvragen meer ingediend te worden om te mogen starten, wat je veel tijd en stress bespaart.

Ik opende in november 2014 en hoop dit jaar break-even te draaien. Ik verwacht volgend jaar eindelijk voldoende inkomen te genereren. Kun je een bestaande B&B kopen, dan zou ik dat absoluut aanraden. Het is erg moeilijk om zelf alles te moeten opbouwen.

vakantieverblijf kopen Italie

Wij zijn reeds de 4de eigenaar van deze B&B. Eigenlijk waren we niet van plan om er één te kopen. Het gebeurde eerder bij toeval. Wij hebben niet veel gehad aan het klantenbestand van de vorige eigenaar en zijn van vooraf aan begonnen met onze eigen website en mond-aan-mond reclame. Hoe je het ook aanpakt, het is veel werk.

Dit zijn allemaal eigenaars van bestaande gastenverblijven en zij spreken dus uit ervaring. Ieder heeft natuurlijk zijn eigen wensen en voorkeuren. Ook heeft elke keuze zijn eigen voor- en nadelen.

Wil jij een gastenverblijf uitbaten, bestudeer dan alle opties zorgvuldig zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

agriturismo kopen in Italie