De modulaire M.A.DI.-huizen van de Italiaanse architect Renato Vidal : opvouwen en wegwezen?

Zelfs de Nederlandse pers besteedt er aandacht aan : het nieuwe concept van de Italiaanse architect Renato Vidal zou namelijk een ecovriendelijke, goedkope en vooral snel op te bouwen en af te breken modulaire woning zijn die je aan een klein prijsje kunt kopen en overal zetten waar je maar wilt.

Om een M.A.DI-huis (Modulo Abitativo Dispiegabile) te bouwen, zouden er slechts 6 uur nodig zijn, de kosten zouden een stuk lager liggen dan dat van een klassiek appartement, het is aardbevingsbestendig, milieuvriendelijk en biedt alle nodige comfort.
De Italiaanse pers spreekt zelfs over een mogelijke revolutie op de huizenmarkt, want wil je naar een andere plek verhuizen, dan neem je gewoon je eigen huis mee.

Wil je de goedkoopste versie kopen van slechts 28 000 euro, dan moet je je wel tevreden stellen met een mini-huisje van 27 m2. De grootste is 84 m2 groot en kost 62 000 euro.

Meer informatie :
https://www.businessinsider.nl/dit-huis-van-een-italiaanse-architect-kost-e28-000-en-6-uur-om-te-bouwen/
http://www.corriere.it/cronache/17_novembre_24/si-monta-ed-sostenibile-ecco-madi-casa-pieghevole-architetto-italiano-renato-vidal-2c59bd86-d103-11e7-ae9b-0e4fcdb660ef.shtml?refresh_ce-cp

Ook al gaat alle aandacht nu naar architect Renato Vidal, hij is zeker niet de eerste en enige Italiaanse architect gespecialiseerd in het bouwen van modulaire prefab huizen.

Zo is er bijvoorbeeld architect Paolo Scoglio die reeds diverse projecten realiseerde, waarbij de symbiotische relatie tussen huis en natuur centraal staat. Hij specialiseert zich onder andere in hypermoderne “boomhutten”. Zijn website is dan misschien in het Italiaans, de prachtige plaatjes spreken voor zich.

the nest living paolo scoglio

the nest living 3 paolo scoglio

the nest living paolo scoglio

boomhut italie

Uiteraard mag je zo’n modulaire woning niet zomaar op jouw Italiaanse (bouw)grond neerpoten. Ook voor dit type woning heb je een bouwvergunning nodig, zelfs al beweren sommige constructeurs dat dit niet het geval is.

Er zijn echter een aantal uitzonderingen mogelijk, modulaire mobiele woningen kunnen in sommige gevallen geplaatst worden zonder dat je aan alle formaliteiten voor het bouwen van een normale woning hoeft te voldoen.
Dit opent perspectieven voor wie over grond beschikt waar in principe niet gebouwd mag worden, maar juich niet te vroeg. Slechts onder een beperkt aantal strikte voorwaarden mag je zo’n mobiele woning zonder vergunning op je terrein plaatsen.
Een aantal van deze voorwaarden zijn :

  • De mobiele woning mag niet verankerd zijn aan het terrein, behalve indien het deel uitmaakt van een camping en het een tijdelijke verankering betreft.
  • Indien het dienst doet als vaste woonst, dan dient het over de nodige certificaten te beschikken die bewijzen dat het bewoonbaar is.
  • De mobiliteit dient gegarandeerd te worden door de aanwezigheid van wielen en de homologatie voor het vervoer op de openbare weg.
  • De plaatsing op de grond moet tijdelijk zijn.

Wanneer je niet voldoet aan de voorwaarden en toch zo’n mobiel huis op je grond plaatst zonder de nodige vergunningen dan riskeer je vervolgd te worden voor een bouwmisdrijf en riskeer je hoge boetes.

Wens je hier meer over te weten, aarzel dan niet om ons te contacteren : info@advitalia.be.