Ronde van Italië – deel 6 : Emilia-Romagna

Plots zijn we een heel stuk noordelijker beland in onze ronde van Italië. De regio Emilia-Romagna is een eerder vlakke regio (de Po-vlakte) en zeer divers, gaat van de Adriatische Kust tot Piemonte en heeft naast Rimini ook Bologna, Modena en Parma als gekende steden.

Toerisme

Uiteraard is Emilia-Romagna vooral gekend om zijn kustlijn aan de Adriatische zee met als bekendste trekpleister Rimini, al decennia lang een toeristische topper, een 15 km lang en zeer breed zandstrand, soms moet dat niet meer zijn. Tel daarbij de duizend hotels en het bruisende nachtleven – in combi met zon en zee – en je weet dat het hier tijdens de zomer razend druk is.
Daarnaast heb je de hoofdstad Bologna, een zeer levende stad met de oudste gekende Westerse universiteit die anno 2017 nog steeds een grote aantrekkingskracht heeft op studenten uit de hele wereld. De stad heeft een zeer progressief imago (ook als rockstad bijvoorbeeld, er gaan zeer vele optredens door) én één van de mooiste middeleeuwse binnensteden van Italië, er zijn gewoon teveel interessante gebouwen te bezoeken om ze hier te kunnen opsommen.
Ook de historische stad Modena verdient zeker een bezoek, net als Parma, mooi, net en een mondain gevoel.

parma emilia romagna

Natuur

Niet echt de streek waar je moet zijn om onder de indruk te raken van het natuurschoon, maar naast de kustlijn is de omgeving natuurlijk overal nog steeds mooi genoeg.

Cultuur

Net als overal in Italië veel cultuur en middeleeuwse restanten, zeker in de steden Modena, Bologna en Parma. Een reis door de Europese geschiedenis als het ware.

Eten & drinken

Een wereldberoemde keuken met al even beroemde gerechten en ingrediënten, wat dacht je van Parma ham, Balsamico azijn, Parmezaanse kaas ….Geen echt vegetarisch paradijs want de regio staat aan de top wat het ‘vlees eten’ betreft.

parma gastronomie

Klimaat

Gevarieerd, gelet op de uitgestrektheid van deze regio, met vooral in de periode mei-september veel zon, terwijl in de winter vriestemperaturen kunnen bereikt worden, een redelijk natte herfst ook.

Economisch

Eén van de welvarendste regio’s in Italië, ook bekend omwille van Ferrari, Ducati, Lamborghini en zelfs Maserati.
Er is een lage werkloosheid, lage criminaliteitscijfers en hoge levensstandaard, wordt dan ook door vele buitenlanders als een aangename woonregio ervaren.

Huizenmarkt

Emilia-Romagna heeft een aantrekkelijke huizenmarkt wegens zijn stabiele prijzen en vele goede verhuurmogelijkheden.
Er zijn diverse huizenmarkten in de regio, je hebt het investeren in de appartementen in de steden die vlot verhuurd raken (voor een budget van 200.000 euro vind je mooi gerenoveerde mogelijkheden), zeker ook wegens de grote studentenpopulatie, de vakantie-appartementen aan de Rimini-kant, duurder maar zeer toeristisch, je vindt diverse grote boerderijen aan prijzen die nog de helft niet zijn van Toscane (200.000 euro) en je kan prijs/kwaliteit zeer goede zaken doen in de minder gekende steden/dorpen in het binnenland.
Zoals voor alles wat de regio Emilia-Romagna betreft zijn het aanbod en de mogelijkheden zeer divers.

Huizen in Emilia-Romagna vind je op http://www.huizenjachtitalie.com/?s=&search-submit=Search&location=emilia-romagna&property-type=&details_1=&details_2=&min=&max=

Bologna Emilia Romagna

Bemerking

Voor elk wat wils en zeer contrasterend, Parma is niet te vergelijken met Rimini, de traditie van Modena en het nachtleven van de Adriatische kust liggen gevoelsmatig ver uit elkaar, maar wie houdt van the good Italian life én lekker eten en drinken, met wat extra leven als kers op de taart is hier zeker op zijn plaats.
Vliegen doe je best op Bologna of anders Rimini.

Rimini Emilia Romagna