Ronde van Italië – deel 7 : Friuli-Venezia Giulia

Zoals de bizarre naam laat vermoeden, een bijzondere regio, aan het uiterste Noord-Oosten van de laars, grenzend aan Oostenrijk en Slovenië, met als hoofdstad Trieste, vind je hier een mix van diverse culturen en talen.

Toerisme

In het zuiden is er de Adriatische kust en vooral de Grado Lagoon, 90km², 120 eilandjes, allemaal verbonden met kanaaltjes, zandstranden, een internationale trekpleister. Zeker het eilandje Grado is een bezoekje waard, de natuur en het water/zand zijn schitterend, het stadje zelf is autovrij en heeft naast veel cultuur ook een indrukwekkende keuze aan bars, restaurants, entertainment.
Voor wie van wat ruwer houdt is de zone Pordenone een aanrader, kleine dorpjes, heldere rivieren, bossen, grotten, nationale parken, de natuur is hier op haar best.
In Trieste heb je dan weer vele kleine haventjes, baaien, kliffen, grotten, het grootste gedeelte is beschermd natuurgebied, wel is er dikwijls hinder van de zogenaamde Bora wind. Vanuit Trieste kan je perfect naar Slovenië en Kroatië en Venetië ligt om amper 2 uren met de trein. De stad zelf heeft vele prachtige historische gebouwen en in de zone vind je ook mooie kastelen.
In Udine vind je dan weer uitstekende skigebieden zowel als zandstranden met een zeer kalme zee en interessante natuur, bijzondere bossen en dieren.

friuli venezia giulia 1

Natuur

Heeft bergen in het noorden, heuvels in het centrum en vlakte (aan de Adriatische zee) in het zuiden.
Vele natuurparken en ongerepte gebieden, indrukwekkende bossen, wildlife, grotten, natuurliefhebbers zullen hier zeker hun ding vinden.

Cultuur

Net als overal in Italië veel cultuur en middeleeuwse restanten, typisch voor de regio is de mix tussen het Romaanse en het Slavische, Trieste en Udine zijn daar goede voorbeelden van.

Eten & drinken

Veel invloeden, vanuit Hongarije, Oostenrijk en Kroatië, veel stoofpotten en soepen van vlees – ook goulash, pittig varkensvlees en Weense worst – maar gelet op de Adriatische zee toch ook heel wat vis.
Er wordt ook veel gebruik gemaakt van gedroogde fruit en kruiden, vooral dan in desserts.
Bekend is ook de gerookte ham San Daniele.

friuli venezia giulia 3

Klimaat

De meest regenachtige regio van Italië, vooral tijdens de herfst kan het er wel behoorlijk nat zijn. De periode mei-september is dan wel perfect, aangename temperaturen en vele zonne-uren.

Economisch

Er is een bloeiende wijnindustrie, in het algemeen heeft de regio een hoge levensstandaard én lage werkloosheid.

friuli venezia giulia 2

Huizenmarkt

Een stabiele huizenmarkt die nog niet ontdekt is door de klassieke buitenlanders en derhalve lage prijzen, zeker in vergelijking met de aangrenzende regio Veneto.
Friuli is eerder onbekend maar profiteert nu mee van de toeristische en economische bloei in Slovenië en Kroatië zodat ook hier de vakantieverhuur aan een opmars bezig is.
Door de verscheidenheid van de regio is ook het huizenaanbod zeer divers, er zijn alleenstaande huizen in het heuvelachtige gebied, vakantieappartementen aan zee en studio’s in de skigebieden, maar in de prijsvork tussen 100 en 200 duizend euro vind je hier alles, zowel grote vakantiewoningen als appartementen die eerder op de korte toeristische verhuur gericht zijn.

Huizen in Friuli.Venezia Giulia vind je op : www.huizenjachtitalie.com/?s=&search-submit=Search&location=friuli-venezia-giulia&property-type=&details_1=&details_2=&min=&max=

Bemerking

Een beetje een onbekend en dus minder beminde regio maar van oudsher een kruispunt tussen de Germaanse, Romaanse en Slavische cultuur, en dus vanuit historisch cultureel oogpunt een zeer interessante regio, ook de natuur is er nog ongerept en zeer bijzonder, net zoals de lagoonzone in het zuiden, voor wie Italië maar dan toch net anders zoekt.

(Foto’s : www.turismofvg.it)