B&B en affittacamere in Italië

Voor velen blijft dit dé droom, ‘iets’ in de toeristische sector opstarten in Italië, en de eerste gedachte gaat dan onmiddellijk naar een B&B omdat dit zeer eenvoudig kan zonder het openen van een “Partita IVA”. Je hoeft dus geen BTWnummer aan te vragen, dit betekent echter niet dat je je inkomen niet hoeft aan te geven.

Velen struikelen al snel over de beperkingen die dit met zich meebrengt. Een B&B wordt namelijk gezien als een extra inkomensbron, wat zich vertaalt in een beperkt aantal kamers (3 tot 5 afhankelijk van de regio) met een beperkt aantal bedden. Ook ben je verplicht om een deel van het jaar te sluiten. Daarbij komt dat het niet de bedoeling is dat je daar hoge bedragen mee verdient, anders wordt het sowieso gezien als een “professionele activiteit”. Hou er tevens rekening mee dat je als B&B eigenaar verplicht bent om op hetzelfde adres te wonen als jouw activiteit. Sommige regio’s zijn daar strenger in dan andere.

Wil je meer kamers (geen appartementen!) kunnen aanbieden, dan kun je afhankelijk van de regio kiezen voor het openen van een affittacamere of een professionele B&B. Dan mag je zoveel verdienen als je wilt, maar hou er rekening mee dat je geen onbeperkt aantal kamers mag hebben. 6 is het maximum.

Naast deze categorieën zijn er bijkomende keuzemogelijkheden zoals de agriturismo, residence, vakantie-appartement, country house, jeugdherberg, locanda, berghut, … elk met zijn eigen regels.

Let op: gezien de toerisme wetgeving regionaal is kunnen deze regels van regio tot regio verschillend zijn !