Catch 22 van Italië-dromers

In ons werkgebied komen we helaas vaak mensen tegen die helemaal vastgelopen zijn in hun Italiëdroom. Zij denken die te kunnen verwezenlijken met een B&B of vakantie-accommodatie omdat dat in hun ogen de meest voor de hand liggende manier is om de stap te kunnen zetten.

Hun redenering is: Ik heb X inkomen nodig. Dat betekent Y aantal kamers x Z aantal weken en we zijn er. Op zich is dat al een beetje kort door de bocht gedacht, want iedereen die in de toeristische sector werkt, weet dat die kamers zichzelf niet opvullen hé. Het is soms echt hard werken om de bezettingsgraad te krijgen die je voor ogen hebt.

Los daarvan ontdekken ze tijdens hun huizenjacht vaak nog een ander probleem. Met hun budget vinden ze geen woning die groot genoeg is om het aantal logies te creëren die zij wensen.

Al gauw komen ze dan tot de conclusie: een lening dan maar!

Echter, die lening zorgt ervoor dat hun financiële behoefte groter wordt, wat zich al snel vertaalt naar: we hebben een grotere woning nodig om de afbetaling aan te kunnen. Een grotere woning betekent … ja, je raad het al, het aankoopbudget met lening volstaat niet meer.

En zo lopen ze dus vast in een cirkel.

Wil je je Italiëdroom realiseren door een toeristische accommodatie te kopen / te creëren dan is het dus erg belangrijk te beseffen dat dit een grote initiële investering vraagt. Je inkomen is namelijk evenredig met de vastgoedinvestering die je moet doen.

Daarom kan het interessant zijn om van het meest voor de hand liggende pad af te gaan, even “out of the box” te proberen denken en te zoeken naar alternatieven. Er zijn namelijk zoveel andere mogelijkheden om een aardig centje te verdienen zonder dat je onmiddellijk een hoge financiële investering moet doen.

Ja maar, zeggen ze dan … dat vraagt allemaal zo veel werk, die kamers vol met toeristen zijn zo veel leuker als inkomstenbron. Is dat echter ook niet wat rooskleuriger dan de realiteit?

Wie een beperkt budget heeft, hoeft helemaal niet zijn Italiëdroom los te laten, maar misschien wel de fantasie om met slapende toeristen “rijk” te worden 😉