Volg de Piemontese avonturen van Hans en Corinne, una squadra forte

September 2021 gingen we op zoek naar ‘iets’ in Piemonte. Dat ‘iets’ was het zoeken naar een prachtig gelegen huis met toeristische invulling. Ruim een jaar later sluiten we (december 2022) ons eerste seizoen af van onze agriturismo ‘La Collina degli Scoiattoli’ in Cravanzana.

Wat een achtbaan is dat geweest, het is gewoon niet te vertellen wat we allemaal gedaan en beleefd hebben, want dan verzuip je al snel in je eigen blog. Het is ook maar goed dat je van te voren niet alles weet en dat was bij ons zeker het geval. Een gezonde vorm van naïviteit is bij zo’n stap beter denk ik ook.

We hadden een ‘un sogno in un cassetto’ (een droom in een laatje) en we zijn bij onze aankoop vervolgens in hoge mate afgegaan op ons gevoel. Daarbij zakelijk onmisbaar gesteund door Advitalia, dat moet gezegd worden.  Een 2e huis kopen alla, een eerste huis kopen ook alla, maar een agriturismo kopen is toch weer andere koek. Je moet dan echt Italiaans ingezetene worden (residente), dus emigreren, met het thuislaten van je kids (we hebben 2 volwassen meiden), ouders en vrienden, baan opzeggen, huis verkopen. Dat is niet niks. 

Gelukkig namen we een agriturismo over die al langer bestond en bouwkundig in redelijk goede staat was en waarop we meteen verliefd waren mede door ‘la stupenda vista’. Tot nu toe hebben we weinig grote lijken uit de kast hoeven halen. Maar als bezitter van een agriturismo moet je echt aan de slag als boer en moeten de 7 hectaren met hazelnoten, fruitbomen, moestuin en bos goed beheerd en geoogst worden. Met als extra uitdaging als Nederlanders, dat het hier nergens vlak is. En dat op 57 jarige leeftijd, met praktisch nul ervaring op het vlak van fruitteelt, ongediertebestrijding, onkruidbestrijding, het besturen van een tractor etcetera. Op een biologische wijze in een eerste seizoen met de grootste droogte ooit en maandenlang hoge temperaturen. Heb nog nooit zoveel water gedronken en een mooi aantal kilo’s verloren.

Maar als je iets niet weet, moet je het dus gaan zoeken. Dat kan op websites, in boeken, maar ik ben meer van het zoeken naar de juiste mensen die er vanaf weten. Goed voor de lokale contacten, je taal (want Engels spreekt hier niemand) en daardoor hebben we meteen ook ervaren hoe vriendelijk en bereidwillig de mensen hier zijn. En wat geeft het een trots gevoel als je vervolgens je eigen groenten en fruit oogst en daarvan de lekkerste eigen producten maakt zoals jams, chutneys, sappen (alle eer voor Corinne), wanneer je op ambachtelijke wijze (min-of-meer handmatig) de hazelnoten geoogst hebt en verkoopt. En we hebben zelfs onze eigen wijn gemaakt.

En dat is alleen nog maar het landbouwgedeelte. De 2e en belangrijkste tak – want daar moet je het mee verdienen – is natuurlijk het ontvangen, verzorgen en vermaken van gasten. En ook daarin hadden we geen ervaring. Eerst moesten we de boel opknappen, een aantrekkelijke website maken, bekendheid gaan creëren, ontbijt en andere maaltijden bedenken, ons verdiepen in de omgeving (we hebben wel 25 restaurants en 10 wijnbedrijven moeten ‘testen’) etcetera. Voor Corinne was het echt wel even peentjes zweten toen de eerste Italiaanse groepen kwamen en waarvoor 3x per dag een maaltijd verzorgd moest worden. Ondanks dat Italianen best heel conservatief zijn, zeker wat eten betreft, heeft Corinne hun harten (of beter; magen) veroverd.

Na een bewust rustige start – ‘piano piano’ –  is het in het najaar echt op gang gekomen qua – vooral Italiaanse – gasten toen we ons ook gingen presenteren op booking.com.

Deze eerste maanden zijn toch in een soort waas aan ons voorbij getrokken. Waar we vooral trots op zijn, is dat we een ijzersterk team zijn, want als iets belangrijk blijkt, is dat het wel. Waarbij elk van ons zijn/haar primaire taken heeft, maar waar de ander ook mee aanpakt als dat nodig is.

Nu dus de stof gedaald is, onze Lune di Miele (letterlijk ‘honeymoon’) voorbij is en we ons eerste seizoen naar volle tevredenheid afsluiten (ook door de 9,1 op Booking), gaan we druk met 2023 aan de slag. Want we zijn nog maar maar net begonnen natuurlijk. Met in 2023 als grote nieuwe troef, een prachtig zwembad. Een rib uit onze lijven, maar voor de zomer essentieel (‘fundamentale’) om Nederlandse en Belgische gasten aan te trekken.

Kortom, 2022 is voor ons het jaar van de grote verandering, reset, geweest en daardoor merk je dus ook hoeveel meer je kunt als je daartoe uitgedaagd wordt. Daarom alleen al moet je zoiets eens doen.     

Codiali saluti,

Hans en Corinne van Hooren

Heb je vragen over ons avontuur, mail ons dan via info@lacollinadegliscoiattoli.com of kijk op www.lacollinadegliscoiattoli.com