Nieuwe start

Na één jaar proberen en werken als klassieke vastgoed makelaar in Italië ben ik tot de conclusie moeten komen dat deze werkwijze mij niet echt ligt.

In Italië komt de makelaar immers steeds zowel op voor de belangen van de verkoper als van de koper, je bent dus een tussenpersoon tussen twee partijen en dient dus als het ware in hoofdzaak de ‘deal’, dan immers zijn alle partijen tevreden, eigenaar, koper én makelaar.

Vermits ik in België als advocaat werkte, heb ik steeds de gewoonte gehad enkel de belangen te verdedigen van één partij en louter bemiddelaar zijn tussen 2 partijen is dus niet echt mijn natuurlijke ding.

Ik ‘moet’ kunnen werken enkel en alleen voor één partij en het best mogelijke resultaat voor mijn eigen klant kunnen nastreven, ook al zou dat bijvoorbeeld betekenen afraden tot aankoop over te gaan, hetgeen als ‘klassieke’ makelaar ongebruikelijk zou zijn.

Na deze periode van trial & error keer ik dus terug naar mijn basis. Vanaf 1 september zal ik enkel nog werken als aankoopmakelaar waarbij ik optreed in naam van mijn klant, de buitenlander die een huis in Italië wenst aan te kopen.

Ik zal niet langer eigen huizen in portfolio hebben om te koop aan te bieden maar nog louter op basis van het wensenlijstje van de klant de volledige markt afspeuren om aldus de ideale woning te vinden, een gedetailleerde property search binnen het aanbod van alle makelaars.

Belangrijk daarbij is dat alle contacten met de lokale makelaars via mij zouden moeten verlopen omdat er anders rechtstreeks aan de Italiaanse makelaar commissie zou kunnen verschuldigd zijn, als ik in naam van de klant contact opneem is er enkel aan mij te betalen en niet ook nog eens een percentage aan de makelaar van de verkoper.

Naast het meezoeken naar huizen zal ik mij ook meer en meer toeleggen op alles wat met vastgoed advies in Italië te maken heeft, welk pand kan geschikt zijn voor de opstart van een B&B, wat zijn de toeristische pluspunten van een bepaalde zone, hoe ziet een realistisch businessplan er uit, welke termijn is er nodig om bouwvergunningen los te krijgen, wie kan helpen een zwembad aan te leggen, hoe gebeurt een verbouwing zo probleemloos mogelijk, kan je een agriturismo opstarten, zijn er subsidiemogelijkheden, …..

Daarnaast heb ik natuurlijk wel een juridische achtergrond en spreek/lees ik ondertussen vlot Italiaans zodat het nalezen van alle juridische documenten die met een koop/verkoop in Italië te maken kunnen hebben een belangrijk aspect van mijn werk zal worden, een gedetailleerd bod tot aankoop, de voorlopige verkoopovereenkomst, de notariële akte,…. .

Hopelijk zullen mijn toekomstige klanten over deze nieuwe manier van werken even enthousiast zijn als ikzelf en wordt Advitalia synoniem aan het zorgeloos najagen van de Italiaanse droom!