Alles over geld

Door recente omstandigheden waarbij twee projecten van klanten in duigen vielen door een gebrek aan geld, maar eigenlijk vooral een gebrekkige voorbereiding en onvoldoende voorinformatie, leek het mij aangewezen nogmaals terug te komen op de financieringsmogelijkheden van de aankoop van een huis in Italië.

De ‘beste’ mogelijkheid is natuurlijk dat het geld voor de aankoop onder jouw kussen ligt, dan denk je geen bank nodig te hebben en zijn alle problemen opgelost. Toch is dit niet altijd zo, als je bijvoorbeeld een verregaand verbouwingsproject wil aankopen waarbij je wel zelf het geld hebt voor de basisaankoop maar de bank nodig hebt voor de financiering van de renovatie, is het nog niet zeker dat de bank dan zal willen tussenkomen.

Banken lenen niet graag voor een project dat in hun ogen niet onmiddellijk verkoopbaar is, dus die schattige ruïne van amper 50.000 euro die je zelf mits wat hulp zult omtoveren tot een goeddraaiende B&B en waarvoor je aan de bank vraagt om eventjes 250.000 euro te kunnen investeren zal onvoldoende zijn als onderpand voor de verbouwlening.

Als je geen verbouwproject wenst maar reeds een instapklare woning of een grotendeels gerenoveerde woning zal een bezoek aan de bank al iets positiever onthaald worden.

Uiteraard zal de bank verwachten dat je zelf ook een deel van het risico draagt zodat de vraag voor een lening van 100% zal weggelachen worden, Afhankelijk van bank tot bank en systeem tot systeem kan er ergens tussen de 50 en 70% van het aankoopbedrag ontleend worden.

De bovenop komende kosten (notaris, belastingen, makelaar, …. Reken ergens tussen de 10 à 15% van de aankoopsom) dien je uiteraard ook zelf te kunnen ophoesten.

Hou er bovendien rekening mee dat er in Italië in de periode van het bod en de voorlopige koopovereenkomst verwacht wordt dat je ergens tussen de 10 tot 30% van het aankoopbedrag reeds voor de definitieve notariële akte moet overmaken aan de eigenaar, dus in een voorbeeld van een aankoop van 250.000 euro kan dat toch rap meer dan 50.000 euro worden. Die moet je dan natuurlijk wel ter beschikking hebben vermits de lening van de bank pas rond zal zijn op het moment van het afsluitende notarisbezoek.

Dus alvorens enthousiast in de auto te springen op ‘vastgoedreisje’ lijkt een bezoek aan een financiële inrichting aangewezen, minder leuk dan ’huisjes kijken’ maar wel nuttig.

Wij hebben trouwens een netwerk van tussenpersonen in hypotheken via dewelke goede resultaten bekomen kunnen worden.