Huizen van privé personen, de risico’s

Een ervaring van deze week toont dat een dienst zoals de onze best nuttig kan zijn.

Voor buitenlandse klanten hadden we een volledige maandag gepland om op zoek te gaan naar een stenen huis, midden de rust, zonder buren, met mooi uitzicht. We hadden al voldoende afspraken maar plots leek zich nog een bijkomende kans aan te dienen die we hen zeker moesten tonen, een privépersoon verkocht in de juiste zone een stenen woning van maar liefst 400m² voor een aantrekkelijke prijs, enigszins verdacht was het feit dat er maar één foto te vinden was.

Na een eerste telefoontje met de vriendin die de advertentie gemaakt had voor de eigenaar die geen regelmatige internetgebruiker bleek (vandaar slechts 1 foto) werd bevestigd dat het huis niet aan een drukke weg lag, dat er een mooi uitzicht was en veel rust.

Daags nadien belde mij dan de eigenaar om een bezichtigingsafspraak te bevestigen, opnieuw werd op mijn uitdrukkelijke vraag dat ik geen nutteloze tijd wilde verliezen met mijn buitenlandse klanten bevestigd dat de woning voldeed aan de vereiste criteria, rust, natuur, panoramisch….. op mijn aandringen gaf de eigenaar wel toe dat er ‘een ander huis’ was op ongeveer 300m maar dat je daar noch naar zicht noch naar geluid last van had.

Iets in ons vertrouwde het zaakje maar half en de dag voor onze rondrit met de Amerikaanse gingen wij toch zelf op vooronderzoek uit en waar we schrik van hadden werd al snel duidelijk : de woning lag inderdaad niet aan de hoofdweg maar 20 meter er boven , hetgeen betekende dat je elke auto hoorde passeren alsof hij door je tuin reed, midden in de natuur bleek in werkelijkheid in/aan de rand van een dorp (lekker lawaaierig) en de buur op 300 meter bleken diverse dorpswoningen op 30 meter te zijn en als kers op de taart stond een ander huis eenvoudigweg in de tuin van het huis dat te koop stond….

Ons gebrek aan goedgelovigheid zorgde er voor dat wij niet met de billen bloot gingen bij onze klant maar kostte ons wel 2 uren van onze zondagnamiddag.

Een ander huis –nog niet met het oog op een specifieke klant maar in het algemeen zeer aantrekkelijk- werd ons aangeboden bij Albisola Superiore, aan de kust dus, een instapklare villa met 4 hectaren land tegen een redelijke prijs van 430.000 euro. Na een eerste telefoontje werd ons terechte vermoeden bevestigd dat de woning landinwaarts lag vermits dergelijk huis met zoveel grond dicht bij de zee simpelweg onbetaalbaar zou geweest zijn.

Volgens de zoon een 20 tal minuutjes van de kust maar de afspraak zou met de vader moeten gebeuren dus die zou mij terugbellen eens hij uit Rome terug was. Enkele weken later belde mij iemand in verband met het huis dat ik zou bezichtigen in Sassello –zone halfuur van de kust en aan het natuurpark van de Monte Beigua (hoogste berg in de buurt) en dus werkelijk niets meer te maken met de zee- en na enkele moeilijke minuten had ik door dat het om de woning ‘enigszins landinwaarts’ van Albisola betrof.

Met iets andere verwachtingen gingen wij het huis bekijken, tenslotte is de buurt rond het levendige Sassello zeer mooi en mocht het aan de juiste kant liggen is de zee nog niet helemaal onbereikbaar, maar voor de vraagprijs zou het toch al een klein paleisje moeten geweest zijn.

Afspraak op het plein van Sassello vanwaar wij de auto van de eigenaar volgden en volgden en volgden…op alsmaar kleinere bosbaantjes ver boven de stad tot uiteindelijk zelfs een steile zandwegel om tot aan het huis te kunnen komen.

We hebben ons zelfs de moeite niet gedaan het huis te bezichtigen, in die zone op zo’n plek mag dergelijke woning misschien voor 250.000 euro aangeboden worden, maar 430.000 euro is echt niet ernstig.

Opnieuw vermeden we dat we een ‘slecht’ huis op onze site zouden zetten maar opnieuw werden 3 uren van onze tijd verkwist omdat de eigenaar absoluut niet de correcte informatie doorgaf, noch in zijn advertentie noch telefonisch.

Als klant rondrijden met een makelaar die zijn huiswerk goed gedaan heeft kan dus duidelijk zijn voordelen hebben!