Het opstarten van een glamping in Italië

De glamping is ondertussen ook in Italië aan het uitgroeien tot een heuse toeristische trend en wordt door vele (vaak Nederlandse) huizenjagers gezien als een interessante business opportuniteit. Het woord “glamping” is een samentrekking van glamour en camping: het gaat om een soort luxe kamperen die je in de gelegenheid stelt om vakantie te vieren in contact met de natuur, maar met alle comfort en diensten van een hotel. De laatste jaren vond er wereldwijd een explosie plaats van deze alternatieve accommodaties en de mogelijkheden zullen de komende jaren alleen maar toenemen.

Canonici di San Marco – http://www.glampingcanonici.com

Wat heb je nodig om een glamping te kunnen opstarten in Italië?

In eerste instantie moet je natuurlijk de juiste plek vinden, maar eenmaal je die gekocht hebt, begint het eigenlijk pas. In Italië geldt dat wie een glamping wil openen moet rekening houden met de wetgeving die ook van toepassing is op campings. Je moet dus aan alle normen en regels voldoen waar ook zij zich aan dienen te houden.
Maar gezien elke regio zijn eigen toeristische wetten heeft, is er geen algemene regelgeving die geldt voor het hele land. Telkens weer zal – in samenwerking met een lokale geometra – bestudeerd moeten worden wat kan en mag op die specifieke plek en aan welke voorwaarden jouw glamping moet voldoen.

Een aantal basisvoorwaarden gelden wel landelijk : het aanvragen van een BTW-nummer, inschrijving in de kamer van koophandel, inschrijving in de sociale zekerheid, aanvragen van de gemeentelijke vergunning, studie van de impact op de omgeving en geluidsoverlast en hygiëne- en veiligheidsvoorschriften.

Belangrijk is om je van bij de start te laten opvolgen door een enthousiaste, gemotiveerde geometra die een creatieve oplossing kan vinden om een glamping op te zetten binnen de huidige toeristische regelgeving, die tot op heden nog weinig aangepast is aan deze vrij recente trend.  En dit kan soms voor bureaucratische rompslomp en vertraging zorgen.

Probeer ook van bij de start de gemeente en dan vooral de burgemeester en technische dienst achter je plannen te krijgen.  Hun positieve medewerking is noodzakelijk voor de slaagkansen van zo’n toeristisch project, gezien er van hogerhand vaak rekening gehouden wordt met hun adviezen.  Beleg dan ook voordat je een definitieve beslissing neemt betreffende de aankoop van je Italiaanse eigendom een ontmoeting met de burgemeester en de stedebouwkundige dienst om je plannen voor te leggen en hen te overtuigen van de meerwaarde van je project voor de gemeente.

Camping Orlando in Chianti – https://www.campingorlandoinchianti.it

De kosten van de opzet van een glamping kunnen hoog oplopen, want bovenop de prijs van de tenten zelf zijn er ook de aansluitingen van water en electriciteit, de aanleg van het terrein, de paden en het zwembad, de kosten voor de vergunning en de geometra die het project opvolgt, … Anderzijds liggen de prijzen die je als uitbater kunt vragen voor een overnachting een stuk hoger dan bij een normale camping.

Naast de startkosten zijn er natuurlijk ook de onderhoudskosten en werkingskosten van een glamping die niet onderschat mogen worden.  Gezien het luxegevoel centraal staat bij deze manier van kamperen dienen de tenten er dan ook steeds piekfijn uit te zien.  En net als een woning een voortdurend onderhoud vraagt, is dat ook het geval bij de glamping accommodaties die regelmatig eens aangepakt moeten worden en uiteraard sneller aan vervanging toe zijn dan B&B kamers.

https://ciaotutti.nl/op-vakantie-in-italie/camping/slapen-in-een-safaritent-het-kan-in-italie/

Italiaanse artikels over het starten van een glamping-bedrijf:

Een paar voorbeelden van glampings in Italië:

Ben je op zoek naar een geschikte plek in Italië om je eigen glamping te beginnen, aarzel dan niet om ons te contacteren op info@advitalia.be.