De Italiaanse vastgoedmarkt : Stand van zaken

Het aantal verkopen zit in de lift, ook worden weer meer hypotheken aangevraagd, maar is dit voldoende om te mogen spreken van een positieve trend op de langere termijn en geldt dit voor alle Italiaanse regio’s en alle soorten vastgoed?

De toekomst ziet er zeker rooskleuriger uit, maar voorzichtigheid blijft geboden. 2017 sloot positief af met een stijging in de verkoop en naar alle verwachtingen zal dit zich verderzetten in 2018. Dit kan gepaard gaan met een lichte prijsstijging en dit niet enkel in de grote steden. Het is wel opletten geblazen voor optimistische eigenaars die door de positieve berichtgeving een prijs vragen die niet overeenstemt met de reële marktwaarde. Deze marktwaarde ligt nog steeds lager dan in het begin van de crisis en dit zorgt er voor dat er nu vele huizen aantrekkelijk geprijsd staan. Kopers blijven duidelijk ook nog steeds op zoek naar koopjes, zeker als het gaat over renovatieprojecten op het platteland.

huis te koop italie

In 2017 zagen we ook een kortere verkooptijd. Panden die aan de juiste prijs te koop gesteld worden, zijn in de grote steden verkocht in gemiddeld 141 dagen. Op het platteland dient men wat meer geduld te hebben, daar staan vele huizen langere tijd te koop alvorens de juiste koper zich aandient.

Zowel voor een huis als hoofdverblijfplaats alsook voor de tweede woningen is er van de kant van de koper een grotere interesse. Het meeste succes hebben de appartementen met 2 slaapkamers, gevolgd door deze met drie slaapkamers. Duidelijk is dat er ook veel mensen kopen als investeringsobject, zelf enkele weken vakantie houden en de rest van de tijd de woning verhuren als vakantiehuis, het klinkt aantrekkelijk.

Er lijkt ook weer meer aandacht te zijn voor nieuwbouw, waarbij vooral de gebouwen die aardbevingsbestendig zijn en deze met een hoge efficiëntie op gebied van energieverbruik in de lift zitten.

noli ligurie

Wat buitenlandse kopers betreft zijn het vooral de Duitsers, Amerikanen en Britten die interesse tonen. 45% van de kopers zijn ouder dan 55, terwijl 23% zich in de leeftijdsklasse 25-44 bevindt.
De regio’s die het meest in trek zijn bij buitenlandse kopers zijn volgens Gate-Away Toscane (15%), Liguria (12.7%), Puglia (11.48%) gevolgd door Lombardije (9.86%) die een sterke groei kent dankzij de aantrekkingskracht van de meren. Verwacht wordt dat Basilicata het komende jaar meer interesse zal wekken door de groeiende bekendheid van Matera.

Kortom, er wordt verwacht dat 2018 een positief jaar wordt voor de Italiaanse vastgoedmarkt, ook al wordt er niet echt een vastgoedboom verwacht, noch op gebied van prijzen, noch op gebied van verkoop. Het belangrijkste is dat de negatieve trend zich in 2017 gekeerd heeft en men op alle gebied een lichte groei voorziet.te koop in Italie