Als het een koopje lijkt….

Onlangs waren we met cliënten op huizenjacht en na het laatste bezoek wilde de makelaar ons nog één huis tonen. Hij had het net in portefeuille gehaald en was benieuwd wat wij er zouden van vinden en natuurlijk ook of we misschien iemand wisten die geïnteresseerd zou kunnen zijn. Vermits we als aankoopconsulent uitsluitend niet-Italiaanse klanten begeleiden hopen vele collega’s via ons de juiste buitenlandse koper te vinden …

Midden in Fontanile, een Middeleeuws dorp in de buurt van Acqui Terme (Zuid-Piemonte), hoofdzakelijk gekenmerkt door zijn monumentale kerk met een van heinde en ver opvallend koepeldak en omringd door wijngaarden zagen we dit inderdaad uitzonderlijke object.fontanile piemonte

Maar liefst 1.000m² bewoonbare oppervlakte, een U-vorm met een privé binnenkoer tussenin, twee zijden bestaande uit drie verdiepingen gebouw, één oude authentieke zijde met twee verdiepingen én nieuw dak, groot terras en aangrenzend ook nog twee kleinere huizen, indrukwekkend.
Ook het uitzicht van de terrassen en het balkon was ronduit verbluffend, naast de kerkkoepel had je zicht op maar liefst zes omliggende dorpen, uniek.

En dan de vraagprijs hoor ik jullie bang vragen….amper 160 000 euro (honderd zestig), een echt koopje dus!

te koop in Fontanile, Piemonte

En dan begint het natuurlijk, de fantasiefase, de zo aangename periode tussen droom en werkelijkheid, wat zou je daar allemaal kunnen van maken, hoe zou je het verbouwen, waar zou een zwembad eventueel kunnen, hoe kun je die ronduit fantastische buiten nog beter bij de binnenruimtes betrekken, hoe hoe hoe…..en wat zou dat uiteindelijk allemaal moeten kosten?
En zo ontdek je dan uiteindelijk dat je hier wel zeer veel oppervlakte voor je geld krijgt op een unieke plek met vele mogelijkheden maar dat de kosten verbonden aan een 1.000 m² ernstig verbouwproject zo goed als onoverkomelijk zijn. Ik sprak er daarna enthousiast over met een bevriend architect en na ons gezamenlijk dromen over een charme hotel met wellness of een sterren restaurant met enkele exclusieve kamers of anders een paar luxe lofts of mogelijks een kwaliteitsvolle service flats complex keken we elkaar in de ogen en vroeg hij me of ik dat zogenaamde buitenkansje mocht ik het gratis krijgen zou willen en ik moest volmondig bekennen van neen.
Hij trouwens ook niet …

Uiteindelijk zou het ganse project ver over het miljoen euro moeten gaan kosten waardoor het onmogelijk zou worden daar een rendabele commerciële activiteit te kunnen uitbouwen, evenmin zou je er kunnen in slagen de diverse nieuwe woonunits te verkopen met winst.

huis te koop italie

Zo zie je dat iets wat op het eerste zicht de ogen zou kunnen uitsteken en aanleiding geeft tot de wildste verbouwplannen na enig rekenwerk een onmogelijke opgave wordt, er is dan ook een reden dat dit (hoe dan ook unieke) pand al meer dan 10 jaar via allerlei makelaars te koop wordt aangeboden.

Huizen en/of appartementen in dorpscentra zijn niet gemakkelijk verkoopbaar en weinig gegeerd bij de buitenlandse klanten, iedereen wil privacy, een tuin bij voorkeur met zwembad, rust, geen buren…waardoor woningen in dorpen vaak voor ‘belachelijk’ lage verkoopprijzen worden aangeboden, van appartementen voor minder dan 20 duizend euro tot grote historische gebouwen voor 150 duizend euro, verbouwprojecten uiteraard, maar dan nog gaan die niet als zoete broodjes over de toonbank.

Toch is er voor elk huis ergens een geschikte koper en ergens anders voor elke zoekende koper het passende huis, soms is er geduld nodig, soms wat geluk, soms ‘a change of plans’, maar altijd komt die perfect match er ooit wel eens.

verbouwingsproject Italie