Welk huis? (deel 2)

Je hebt beslist…. het huis moet op een halfuurtje rijden van de zee zijn of middenin de verlaten bossen of op wandelafstand van een dorpje of op een zonovergoten heuvel met zicht op wijngaarden of….

Dan komt de minstens even belangrijke keuze van het huis zelf : nieuwbouw, een bestaande woning die behalve een likje verf hier en daar instapklaar lijkt of een heus verbouwproject?

Nieuwbouw op dat paradijselijke plekje in de godverlaten natuur is niet altijd evident omdat net daar er niet echt bouwgronden te vinden zijn, dus moet je eerst starten met aan de gemeente een bestemmingswijziging van de grond aan te vragen hetgeen in groen en –landbouwzones objectief moeilijk zal worden, los van de Kafkiaanse administratie.

De bijna instapklare woning op de perfecte plek is natuurlijk voor iedereen ideaal maar vergt geduld, geluk en de nodige flexibiliteit op ‘le moment suprème’, er zal altijd wel aan één ‘noodzakelijk’ puntje niet voldaan kunnen worden.

Bovendien blijken dikwijls mensen het project veel te groot te zien, minstens 4 slaapkamers, meerdere badkamers, afzonderlijke ingangen, diverse afgescheiden woningen, schuren en opslagruimtes, een houtoven en een aantal vierkante meter waar je met een klein dorp gemakkelijk kan in overwinteren….

Eén goede tip, wees realistisch en dan komt je droom automatisch dichterbij. Reusachtige ruimtes vergen meer stookkosten in barre winters, hectaren terrein moeten onderhouden worden, allerlei bijgebouwtjes moeten hersteld worden of dreigen anders in te storten, hoe meer dak hoe meer dakgoten hoe meer schoonmaakwerk en verstoppingsgevaar, etc…..

Als je in België of Nederland voldoende had met een totale leefruimte van 120m² en een tuintje van 600 m² zou in Italië een ruime vierkantshoeve van 300m² met 2 hectaren grond moeten kunnen volstaan. Die vrienden en familie komen heus je deur niet platlopen, en zeker niet allemaal tegelijk, 😉 .

Of misschien moet je voor jezelf durven toegeven dat het vooral om café gefilosofeer gaat en niet om een rationeel onderbouwd emigratieplan dat je echt wil verwezenlijken?

Het verbouwen dan, de klassieke Italiaanse nachtmerrie als je de vele doemdenkers mag geloven. Dit hoeft niet het geval te zijn en biedt ook vele voordelen : de aankoopprijs is lager, je kan de woning op eigen tempo volledig naar je eigen hand, smaak en gevoel zetten, je kan de investeringen spreiden, er is meer keuze op de markt zodat je minder toegevingen moet doen op het afpuntlijstje….

Het komt er op neer goed begeleid te worden, de taal enigszins machtig te zijn, beschikbaar te kunnen zijn en je verbouwt echt ook wel in Italië die charmante bouwval mét potentie om tot je eigen rustplek, just do it!