Versilia: Een Betoverend Stukje Toscane, van de Middellandse Zee tot de majestueuze Apuaanse Alpen

“All’Eterno Padre, mentre passava, durante la creazione, ad elargire sul mondo i tesori della Sua opera, giunto che fu su questo lembo di terra, si ruppe il fondo del sacco e gran copia di bellezze d’ogni genere lasciò cadere su di essa”.

“Toen de Eeuwige Vader, tijdens de schepping, over de wereld ging om de schatten van Zijn werk uit te delen, scheurde de onderkant van zijn zak toen Hij op dit stuk land kwam, waardoor een overvloed aan schoonheden van allerlei soorten op het land vielen.”

In de provincie Lucca schittert een juweel genaamd Versilia, een gebied dat het oog streelt met een harmonieus samenspel van majestueuze bergpieken en uitgestrekte kustlijnen. Hier word je als toeschouwer getrakteerd op een visueel festijn van uiteenlopende landschappen die samen een uniek verhaal vertellen.

Tussen de grandeur van de imposante “Alpi Apuane”, sinds 2012 Unesco Geopark, en de kalme deining van de Tyrreense Zee, ontvouwt zich de veelzijdigheid van Versilia. Deze geografische parel, doordrenkt van schoonheid, biedt een keur aan ontdekkingen. Van witte marmergroeven tot intrigerende grotten en uitdagende wandelpaden die de avonturier uitnodigen om de bergachtige hoogten te verkennen.

De zilte bries vormt het decor voor fiets- en wandelpaden die langs de zeekust slingeren en het verleidelijke ritme van de zomer omarmen. Langs de bruisende boulevards floreren boetieks, restaurants en hotels die samen het perfecte tableau vormen voor een zomerse idylle. Met gouden stranden die zachtjes aflopen in de uitgestrektheid van de Middellandse zee, komt de Versilia naar voren als een paradijs voor gezinnen, een oase van ontspanning en speels avontuur.

In de schaduw van de geschiedenisrijke steden Pietrasanta en Forte dei Marmi, onthult Versilia zijn unieke aantrekkingskracht. Culturele evenementen en modieuze boetieks trekken degenen aan die verlangen naar verfijning en een vleugje betovering.

Discotheken en nachtclubs geven de nachten in Versilia een bruisende energie, en zowel jongeren als volwassenen worden aangetrokken door een wervelwind van opwindende emoties. Tegelijkertijd ervaren natuurliefhebbers die verlangen naar verkoelende hoekjes en verborgen schuilplaatsen te midden van weelderige groene omgevingen, een diepe rust en serene vrede in de betoverende heuvels en bergen.

De natuurlijke symfonie van Versilia wordt nog versterkt door zijn klimatologische diversiteit. Langs de kust heerst een mediterraan klimaat, terwijl de hoger gelegen heuvels en bergen een reeks nuances omarmen, van sub-mediterraan tot een prikkelend koud klimaat.

Versilia domineert de vastgoedmarkt: groei in transacties en prijzen

De Versilia blijkt niet alleen een magneet voor toeristen, maar trekt ook steeds meer de aandacht als een opmerkelijke speler op de Italiaanse vastgoedmarkt. Volgens het jaarlijkse rapport gepresenteerd door de Fiaip (Federazione Italiana Agenti Immobiliari Professionali) bij de Kamer van Koophandel in Lucca, vonden in 2022  maar liefst 50% van de vastgoedtransacties in de provincie Lucca plaats in het grondgebied van de Versilia.

Met de glinsterende kustlijn als de motor achter deze groei, heeft de vastgoedmarkt in Versilia opnieuw indruk gemaakt. Zelfs in vergelijking met de provinciale trend, waar de verkoop gemiddeld met 18% steeg, blijft Versilia opmerkelijk presteren. Het rapport van Fiaip schetst een beeld van de vastgoedmarkt in Versilia, die momenteel gekenmerkt wordt door een vraag die de beschikbaarheid overtreft. Echter, niet alleen de kustgebieden zijn in trek; ook de heuvels oefenen aantrekkingskracht uit op kopers. De toenemende populariteit van korte termijn verhuur draagt bij aan de vraag naar tweede woningen.

Met deze groei in vraag en aanbod gaan ook de prijzen omhoog. Gemiddeld wordt er in Versilia €2.600 per m2 betaald, maar er zijn aanzienlijke variaties tussen verschillende gebieden. Forte dei Marmi, bekend om zijn luxe uitstraling, voert nog steeds de ranglijst aan met prijzen die variëren van €4.600 tot maar liefst €9.600 per vierkante meter in de prestigieuze wijk Roma Imperiale. In Pietrasanta stijgen de prijzen tot €9.000 per vierkante meter, zowel in de Marina als op de eerste heuvel. Op de boulevard van Viareggio variëren de prijzen van €4.500 tot €5.300.

De bevindingen van Fiaip worden aangevuld door het onlangs vrijgegeven rapport van Immobiliare.it, dat Versilia op de derde plaats in Italië plaatst wat betreft de beschikbaarheid van luxe onroerend goed. Zij schatten dat het totale waarde van deze vastgoedportefeuille ongeveer €3,5 miljard bedraagt. Dit plaatst Versilia op de tweede plaats, na alleen Rome en Milaan, en boven alle andere kustgebieden en exclusieve locaties in Italië.

In essentie blijkt de onmiskenbare aantrekkingskracht van de Versilia niet alleen uit zijn prachtige stranden en levendige sfeer, maar ook uit zijn opmerkelijke positie als een belangrijke speler op de Italiaanse vastgoedmarkt. Of het nu gaat om de verleiding van de kustlijn of de groene heuvels, Versilia blijft een bestemming van ongeëvenaarde prestige en allure.

Bron: https://www.noitv.it/2023/06/boom-immobiliare-in-versilia-terza-piazza-del-lusso-in-italia-518007/