Een terugblik op de Italië emigratieweek

De “Ik-wil-naar-Italië”-week van Advitalia ligt ondertussen een paar weken achter ons, lees hier hoe A. en R., onze eerste deelnemers, deze week bij ons ervaren hebben.

1. Waarom hebben jullie je ingeschreven op de emigratieweek en wat waren jullie verwachtingen?

We stonden op een kruispunt en wilden eindelijk de knoop doorhakken. Gaan we serieus aan de slag met onze Italië-droom of blijft het een fantasie?

Op basis van de gekregen informatie en feedback wilden we in staat zijn om een beslissing te nemen over het al dan niet verhuizen naar Italië èn over de timing daarvan.

2. Hoe hebben jullie de emigratieweek ervaren en wat is het belangrijkste dat je ervan geleerd hebt?

Het was een erg afwisselende week met een mooi evenwicht tussen workshops en vrije dagen. De workshops waren niet enkel informatief, maar ook inspirerend.

Wat we zeker niet zullen vergeten is de “droopy-face” tactiek wanneer iets niet onmiddellijk lijkt te lukken. (Ter info : lijkt de persoon aan het loket niet in staat of niet bereid je te helpen, blijf dan gewoon rustig staan en kijk wat triestig voor je uit, terwijl je vraagt of het echt niet lukt. Volhouden is de boodschap en rustig blijven, kwaad worden werkt vaak averechts).

Ook hebben we geleerd dat als we met een aankoopmakelaar / consulent zoals jullie willen werken we zeker geen contact mogen opnemen met de verkopende makelaar, zelfs niet via een huizenportaal. Ze zien je dan nl. direct als hun cliënt, met alle financiële gevolgen (recht op courtage) van dien.

Erg belangrijk is dat we ook tot het besef gekomen zijn dat, wat onze plannen betreft, we vooral onszelf moeten blijven. Ik ben sterk in plannen, punctueel, organiseren. Hiermee moet ik iets doen om geld te verdienen, óók in Italië 🙂 . R. is dan weer veel extraverter en is beter in omgaan met mensen en contact leggen. Samen moeten wij iets vinden dat onze sterke kanten uit laat komen.

En het allermooiste moment van de week was toen wij onze codice fiscale kregen, omdat dat toch een beetje aanvoelt als de start van onze Italiaanse droom. Eigenlijk stelt het weinig voor, maar toch…

3. Hoe heeft jullie deelname aan de emigratieweek jullie toekomstplannen beïnvloed?

We zijn er, nu we weer thuis zijn, veel gerichter mee bezig. We hebben een concept businessplan gedownload, zijn de financiën op een rij aan het zetten. Daarna zullen we ons huis verkoopklaar maken. Er is zeker genoeg te doen.

Binnenkort vertrekken we richting Italië voor een verkennend bezoek aan de streek die ons in Italië qua klimaat het meeste aantrekt om uit te zoeken of we daar zouden willen wonen (rond Gaeta of toch rond Perugia).

4. Waarom zouden mensen moeten deelnemen aan de emigratieweek?

Het helpt je om je beter te focussen op je plan en het geeft je nieuwe inspiratie.


Heb jij ook een Italië droom?

De volgende emigratieweek gaat door van 28/10/2017 – 4/11/2017.

Wacht niet te lang om je in te schrijven want om een persoonlijke begeleiding te garanderen, werken we steeds met max. 3 koppels.

Meer informatie: https://www.advitalia.be/italie-emigratieweek/