Puglia Ziet Sterke Stijging in Huizenprijzen in 2023

In 2023 heeft de regio Puglia in Italië een opmerkelijke stijging in de huizenprijzen ervaren. Volgens het recente rapport van idealista, het toonaangevende Italiaanse vastgoedportaal, zijn de gemiddelde huizenprijzen in deze Zuid-Italiaanse regio met 4,5% gestegen, waarbij de gemiddelde prijs per vierkante meter nu op 1.246 euro ligt.

Provinciale Verschillen in Puglia

De provincie Brindisi spant de kroon met een stijging van maar liefst 13,4%. Andere provincies zoals Lecce en Bari volgen ook met aanzienlijke stijgingen van respectievelijk 6,8% en 2,7%. Opvallend is dat Foggia een lichte daling heeft gezien van 0,7%. Bari heeft de hoogste kosten per vierkante meter, met 1.543 euro, terwijl Taranto de meest betaalbare optie blijft met 947 euro per vierkante meter.

Analyse van de Markt

Vincenzo De Tommaso van idealista wijst op een “perfecte storm” van stijgende hypotheekrentes en een aanhoudend tekort aan woningen die de markt in 2023 beïnvloed hebben. Dit heeft vooral invloed gehad op eerstekopers, wat leidt tot een vertraging van de vraag na twee jaar van significante activiteit.

Vooruitzichten voor 2024

Voor 2024 verwacht idealista een stabilisatie van de huizenprijzen, voornamelijk door de beperkte beschikbaarheid van onroerend goed. Jonge kopers zullen echter sterk beïnvloed worden door diverse factoren zoals loondruk, financiële situaties van families, economische vertragingen, en vooral door fluctuaties in hypotheekrentes.

Conclusie

De vastgoedmarkt in Puglia blijft dynamisch en uitdagend, met significante regionale verschillen. Voor potentiële kopers is het belangrijk om zich bewust te zijn van deze trends en de lokale marktdynamiek goed te begrijpen.

Bron: https://www.idealista.it/sala-stampa/comunicati-stampa/2023/12/28/287557-puglia-prezzi-delle-abitazioni-in-forte-aumento-nel-2023-4-5