Partita IVA en commercialista

Wil je in Italië een (klein) bedrijf openen of freelance werken? Dan heb je een Partita IVA (BTW-nummer) nodig. Het eerste wat je moet weten over een Partita IVA: de aanvraag is gecompliceerd en wij raden je ten stelligste aan om een commercialista (boekhouder) onder de arm te nemen. Dit is zelfs verplicht in een later stadium. Geloof me, het zal je (financiële) leven veel makkelijker maken.

Hoe open ik een Partita IVA?

Je kunt proberen om het zelf te openen, of nogmaals, raadpleeg een commercialista. Als je het zelf aanvraagt, is het gratis, kostprijs van de commercialista: vanaf 50 euro.

Stap 1: Aanvraag partita IVA bij de Agenzia delle Entrate. Je ontvangt van hen een formulier waarin je vermeldt welk type bedrijf je wilt opstarten. De betreffende formulieren zijn AA9/12 of AA7/10, ook te downloaden op de website. Daarnaast wordt gevraagd om een ATECO-code (classificatie van de economische activiteit).

Stap 2: Inschrijving INPS (het openbare sociale zekerheids- en pensioenstelsel), het meest gevreesde ding in Italië. Je moet eigenlijk naar het kantoor van INPS gaan, eerst krijg je een wachtwoord, dan moet je je online registreren, dan sturen ze je ook een onderdeel per post om te verifiëren. Maar eerst, ga gewoon naar INPS met een kopie van uw identiteitsbewijs, paspoort, codice fiscale en inschrijfbewijs van de gemeente, en zij zullen je er doorheen leiden.

Wanneer je een eenmanszaak (ditta individuale) opstart, is het ook van belang om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en een melding te maken bij de gemeente.

Begint het al te duizelen? Als je op dit punt nog geen commercialista hebt, zoek er een! Deze persoon helpt je met bovenstaande stappen.

Een commercialista, vertel me, hoe vind ik die?

Makkelijk, je vindt er genoeg in elke stad. Kies wie je wilt. Natuurlijk is Engels spreken een pluspunt, tenzij je goed Italiaans kan. Een commercialista kost gemiddeld zo’n 400-700 euro per jaar voor de basis activiteiten daarnaast betaal je alles wat zij extra doen. Ondanks dat het een hap is uit het budget is, is dit absoluut een goede investering.

Het is bijna onmogelijk om het belastingstelsel in Italië te begrijpen. Een commercialista houdt het simpel, vult al je belastingen in, zorgt voor een goede regeling en houdt zelfs de (bouw)bonussen bij waar je mogelijk een beroep op wilt doen. Tijdens de pandemie stuurde mijn commercialista me bijvoorbeeld regelmatig updates over verschillende overheidsbonussen waarvoor ik (Marissa) in aanmerking kwam voor mijn toeristische accommodatie en hoe ik deze kon verkrijgen. Zonder de commercialista was het mij nooit gelukt om dit aan te vragen.

Kortom je weet wat je te doen staat bij het openen van een partita IVA, zoek een commercialista!