B&B zonder BTW nummer

Wens je een B&B op te starten zonder partita IVA (BTW nummer) dan zijn er diverse voorwaarden waaraan voldaan dient te worden.

Zonder BTW nummer betekent dat het gezien wordt als een niet-professionele activiteit die occasioneel en niet-continu wordt uitgevoerd. Geen echte “beroepsactiviteit” dus, maar een soort extraatje, iets wat je tussendoor doet.

Het volstaat dus niet om het aantal kamers te tellen (max. 3 à 5 afhankelijk van de regio), maar er zijn een aantal andere parameters die aangeven dat het geen echte professionele activiteit betreft en je dus geen BTW hoeft af te dragen.

  • Je verhuurt een beperkt aantal maanden per jaar (sommige regio’s hebben hier zeer specifieke regels voor)
  • Je beschikt over andere inkomsten (als zelfstandige, gepensioneerde, arbeid, …)
  • Er zijn geen werknemers
  • Geen of minimaal aanbod van aanvullende diensten
  • De gasten verblijven onder hetzelfde dak als de uitbater

Dit zijn de voornaamste indicatoren waar de belastingdienst mee rekening houdt om te bepalen of jouw B&B inderdaad een occasionele activiteit betreft of dat het een professioneel bedrijf is en je dus een BTW-nummer dient aan te vragen.

Gezien er regionaal verschillende regels zijn en sommige zaken voor interpretatie vatbaar zijn, dient elke situatie steeds individueel beoordeeld te worden.

Woonplaats B&B-uitbater zonder partita IVA

Het laatste puntje “De gasten verblijven onder hetzelfde dak als de uitbater” zullen we hieronder even extra belichten want dit kan voor sommige buitenlandse eigenaars een rol spelen.

De Italiaanse wet stelt dat je enkel een B&B zonder BTW-nummer mag opstarten in een eigendom dat door jou bewoond wordt. De meeste regio’s nemen “onder hetzelfde dak” erg letterlijk: het volstaat dan niet dat de gasten op je domein verblijven, ze moeten ook letterlijk onder hetzelfde dak slapen als de uitbater.

Als uitbater hoef je echter niet persé eigenaar zijn van het pand waarin je B&B en jijzelf gevestigd zijn. Dit mag ook in een huurwoning, maar in dat geval dien je je er natuurlijk wel van te vergewissen dat de eigenaar van het pand ermee akkoord is dat je een B&B gaat uitbaten en dus zult onderverhuren.


Gepersonaliseerd advies toeristische accommodatie

Je bent van plan om een toeristische accommodatie te starten zoals een B&B, appartementen verhuur, agriturismo of glamping. Of wellicht ben je nieuw in de toeristische sector en je hebt nood aan een gepersonaliseerd advies of ondersteuning, dan kunnen wij jou van A tot Z begeleiden op gebied van o.a. regelgeving, marketing, reserveringen, positionering en inrichting.

Prijs : 50 euro / uur

Contacteer ons voor meer informatie info@advitalia.be