Flat tax Italië

Er zijn diverse voorstellen gedaan wat betreft het belastingssysteem voor kleine zelfstandigen, die nu “flat tax” genoemd wordt, maar eigenlijk een aanpassing is van het forfaitaire systeem (“regime forfaittario”) wat reeds bestond voor wie als zelfstandige minder verdiende dan een bepaald bedrag.

Het doel van deze regeling is om een stimulans te bieden aan mensen die een eigen zaak in Italië wensen op te starten.

Op dit ogenblik is de situatie als volgt :

De Flat tax partite IVA (voor zelfstandigen met een “ditta individuale” geen BVBA’s of andere bedrijfsvormen) met belastingen aan 5%, 15% en 20% (of “regime forfettario”)

Er zijn 3 niveaus :
– 5% voor startups (gedurende de eerste 5 jaar) – geldig vanaf 2019
– 15 % voor een omzet tot 65 000 euro – geldig vanaf 2019 en onbeperkt in duur
– 20% voor omzet van 65 001 – 100 000 euro – geldig vanaf 2020 en onbeperkt in duur

Maak je gebruik van de flat tax, dan breng je niet alle reële kosten in, maar wordt gewerkt met een forfaitaire kost die per sector verschillend is.
Bijvoorbeeld voor de sector “attività di alloggio e di ristorazione” (horeca) geldt het volgende : na aftrek van de forfaitaire kost blijf je over met 40% belastbaar inkomen.
Dus in plaats van de je kosten gaat inbrengen, trekken ze gewoon 60% af van je omzet als kost.

Let op: deze flat tax regeling kan in de nabije toekomst nog wijzigingen ondergaan, want er zijn nog discussies over in de regering. Als zelfstandige dien je in Italië altijd een “commercialista” (boekhouder) onder de arm te nemen. Die kan je ook vertellen hoe de situatie in jouw precieze geval is op gebied van de Italiaanse fiscaliteit.