De Italiaanse fiscale code of codice fiscale

Wil je een onroerend goed in Italië aankopen, een bankrekening openen, een internetabonnement nemen … dan heb je een Italiaanse fiscale code of “codice fiscale” nodig. Dus, iedereen die “iets” wil doen in Italië moet hierover beschikken.

De “codice fiscale” is een persoonlijke identificatiecode bestaande uit 16 tekens (letters en nummers) waarbij de Italiaanse administratie je op basis van jouw naam, geboortedatum, nationaliteit, woonplaats, … jouw eigen code geeft. Een “codice fiscale” is te vergelijken met het Nederlandse Burgerservicenummer of het Belgische Rijksregisternummer.

De “codice fiscale” moet op alle Italiaanse officiële briefwisseling en documenten vermeld worden en wordt jou toegekend door de “Agenzia delle Entrate”. Hiervoor dien je je persoonlijk bij deze dienst aan te melden (dat kan overal in Italië en hoeft dus niet in de buurt van je toekomstige woonplaats te zijn), de nodige documenten in te vullen en als alles goed gaat, krijg je even later een document met je code mee. Die kun je dan overschrijven op een klein kladblaadje die je altijd bijhoudt want je weet nooit wanneer je je code nodig kunt hebben.

Ben je het Italiaans niet machtig of bevind je je in het buitenland, dan kunnen wij voor jou deze fiscale code opvragen bij het agentschap. Stuur ons in een mail naar info@advitalia.be een kopie van je identiteitskaart of paspoort samen met je adres. Wij bezorgen je dan onze gegevens voor de betaling (50 euro per fiscale code) en binnen de week na ontvangst ontvang je je eigen officiële fiscale code per email.

Vragen en antwoorden ivm de fiscale code :

Vraag: Moet je al in Italië wonen of er een huis bezitten om die code te kunnen aanvragen.

Antwoord: Nee, in principe kan iedereen een Italiaanse fiscale code hebben, dus zelfs al wil je het gewoon omdat het je leuk lijkt om je eigen Italiaanse identificatienummer te hebben, dan is het mogelijk om er één voor je aan te vragen.

Vraag: Hoe lang blijft de “codice fiscale” geldig?

Antwoord: Levenslang.

Vraag: Kan ik de fiscale code gebruiken die een website gratis voor mij gecreëerd heeft op basis van mijn gegevens?

Antwoord: Neen. Zij geven je inderdaad een code op basis van je identiteitsgegevens, maar zolang deze niet officieel is aangevraagd op de “Agenzia delle Entrate” is deze automatisch gegenereerde code niet geldig.

Vraag: Moet ik een plastiek kaartje ontvangen met de fiscale code?

Antwoord: Neen, in het verleden was dat inderdaad het geval. Toen kreeg iedereen een plastiek kaartje met magnetische streep. Daarop stonden de Italiaanse fiscale code, naam, geslacht, geboorteplaats en geboortedatum vermeld.
Nu krijgen enkel Italiaanse residenten een combikaartje voor zowel hun sociale zekerheid als de “codice fiscale”.

Vraag: Moet ik Italiaanse belastingen betalen indien ik een Italiaanse fiscale code heb?

Antwoord: Neen, het betreft enkel een identificatienummer en de aanvraag ervan heeft geen gevolgen.