Ronde van Italië – deel 2 : AOSTA

Natuur

De kleinste en dunst bevolkte Italiaanse regio, tegen de Zwitserse en Franse grens aan en omringd door de Alpen, daardoor natuur en bergen in overvloed en een fantastisch nationaal park, de ‘Gran Paradiso’.

Klimaat
Het hoeft niet gezegd dat je hier een echt winterseizoen hebt met véél sneeuw, de zomers zijn overwegend droog en warm.

Cultuur
Door zijn ligging en historie, een echte cultuurmix – ook in taal – tussen Italiaans en Frans mét Zwitserse invloeden. Er zijn vele middeleeuwse dorpen, kerken en overblijfselen uit de Romeinse tijd maar bovenal zijn er kastelen, maar liefst 70(!) die een bezoekje waard zijn.

Toerisme
Gelet op de Alpen, een fantastisch skigebied met de Gran Paradiso als bekendste nationaal park, en Courmayeur als bekendste skioord.
Ook in de zomer wordt er stevig in de bergen gewandeld, toch is de toeristische periode in deze regio hoofdzakelijk tijdens de winter.
Op zich is natuurlijk de alomtegenwoordige Mont Blanc reeds een attractie, maar dankzij de nieuwe skyway kun je met een hypermoderne kabelbaan met 360° uitzicht tot op 3400 meter hoogte, genieten van indrukwekkende panorama’s. Duur maar toch een must.

Eten & drinken
Een zware bergkeuken met boter, room én polenta, uiteraard ook veel kazen en ham, vooral de prosciutto di Bosses en de befaamde spek (lardo di Arnad) zijn geliefd, ook de gekende Fontina kaas wordt in vele maaltijden verwerkt.

Huizenmarkt
Een weinig gezochte koopregio, eerder voor mensen die een vakantiestudio in een skigebied wensen.
In de skioorden zijn de prijzen voor woningen dan ook aan de hoge kant, met als uitschieter Courmayeur, elders in de regio vallen de huisprijzen goed mee. Met een budget tot 200.000 euro koop je volledig afgewerkte ruime woningen, wel in de typische stijl van een bergzone.

Economisch
Een eerder welvarende regio door hun energiemarkt, leverancier van elektriciteit door middel van waterkracht (gletsjers en watervallen en stuwmeren)

Aosta
De regio hoofdstad (35.000 inwoners) ligt op 600m, heeft vele Romeinse en middeleeuwse overblijfselen en is een aangename mix tussen verleden en heden, een daguitstap en restaurantbezoek waard.

Bemerking
Mooie regio op gebied van natuur en de Alpen, vooral geliefd bij skifanaten en bergsporters.
Vlot bereikbaar vanuit België (Brussel 900 km) en Nederland (Utrecht 1.000 km), vliegen kan op Turijn (ligt op ongeveer 100 km van de stad Aosta).

Zoek je een huis in de Valle d’Aosta, neem dan ook eens een kijkje op http://www.huizenjachtitalie.com/?s=&search-submit=Search&location=valle-daosta&property-type=&details_1=&details_2=&min=&max=
Op Huizenjacht Italië vind je huizen die te koop worden aangeboden door de eigenaar, zonder tussenkomst van een makelaar.