Ronde van Italië – deel 3 : BASILICATA

Deze keer zijn we helemaal in het zuiden, in één van de minst bewoonde regio’s van Italië.

Toerisme

De hoofdstad is Potenza, maar beter gekend is Matera, geliefd als vakantiebestemming voor Italianen. Het historische centrum van de stad is erkend als Unesco wereld erfgoed, de zogenaamde ‘sassi di matera’, zijnde ondergrondse huizen/grotten.
Allerlei trektochten, rafting, paardrijden, watersporten.
Twee kuststroken, eentje in het zuiden, echt in de hiel van Italië en eentje aan de Westkant, aan de Middellandse zee (of Tyrreense Zee), dat kleine stukje is een echte toeristische trekpleister met hotels, restaurants, shops,… (buurt Maratea)
Het meer Laudemio is een trektocht waard, gelegen op 1500m in de Zuidelijke Appenijnen en gedurende 5 maanden van het jaar omringd door sneeuw, is beschermd natuurgebied en onder meer gekend voor zijn vele fossielen en bijzondere planten/bloemen.

Natuur

Ongerepte natuur met her en der herders met hun geiten of loslopend vee. Drie nationale parken met spectaculaire uitzichten over de bergen en wandelingen door de oude bossen met imposante bomen, wolven, arenden, wilde katachtigen, fauna en flora genoeg!

Cultuur

De tijd lijkt hier al eeuwen te hebben stilgestaan en respect voor cultuur en historie staat hier hoog in het vaandel. Er zijn vele restanten uit het grote oude Griekse rijk.

Eten & drinken

Gelet op een verleden van echte armoede vind je hier de echte cucina povera, in Basilicata zijn ze meesters in het maken ‘van iets lekkers uit niets’… Veel varken in allerlei varianten (vooral de worst is befaamd), ook konijn en lam.
Ook zoet- en zoutwatervis en uiteraard ham & kazen, meestal in combi met reuzesnedes van het lokale brood.

Klimaat

Zon, zon en zon.

huis te koop in basilicata

Economisch

Geëvolueerd van een zeer arme regio tot welvarend ingevolge vele investeringen door de staat in de hoop de regio uit het slop te trekken en het verleden van corruptie en maffia van zich af te schudden, inspanningen die nu ook effectief vruchten beginnen af te werpen… Het blijft een eerder ‘ruwe ‘regio maar alles wijst op een heropleving, dus een juist moment om te investeren?

Huizenmarkt

Jaren lang een zeer zwakke huizenmarkt, sinds kort aangeprijsd als het ‘goedkopere & nieuwe ’ Puglia waardoor er nu een zekere interesse opkomt in de aankoop. Toch blijven de prijzen aantrekkelijk, in de duurste buurt, de kust rond Maratea, kost een twee kamer appartement gemiddeld 150.000 euro hetgeen een spotprijs is in vergelijking met de wat noordelijker gelegen beroemde amalfi kust. Meer in het binnenland zakken de prijzen spectaculair en voor 100.000 euro moet je een alleenstaande woning kunnen vinden, als er werk mag aan zijn zelfs nog goedkoper.
Gelet op het toerisme dat nog in de kinderschoenen staat zal vakantieverhuur niet zo eenvoudig zijn, anderzijds ben je er wel nu bij als deze regio begint te ‘boomen’, hetgeen gelet op zijn ligging, zijn kuststroken, zijn klimaat en prachtige natuur zeker tot de mogelijkheden behoort.

Bemerking

Ongerept is het juiste woord voor deze regio.
Je vliegt best op Bari (ook Ryanair bvb.) en dan 1 uur met de auto naar de stad Matera.

Zoek je een huis in de Basilicata, neem dan ook eens een kijkje op http://www.huizenjachtitalie.com/?s=&search-submit=Search&location=valle-daosta&property-type=&details_1=&details_2=&min=&max=
Op Huizenjacht Italië vind je huizen die te koop worden aangeboden door de eigenaar, zonder tussenkomst van een makelaar.