Voorbereiding is de sleutel: Lessen uit een vastgoedblunder in Salento

Wij waren met vakantie in Puglia (mei 2024), de Salento en daar dan nog aan het meest zuidelijke punt, we zagen en roken als het ware Albanie en Griekenland en merkten op ‘onze’ klif een prachtig toeristisch complex, een soort glamping met 12 houten structuren met eigen dock met privé jacuzzi, voetjes bijna in de zee, indrukwekkend uitzicht en alles gloednieuw.

Het enige dat leek te ontbreken waren gasten…

Na wat rondvragen en -surfen bleek het volledige ding onder beslag van de rechtbank wegens illegale bouwwerken. Een geometra, een architect en twee ambtenaren van de gemeente waren in staat van beschuldiging gesteld. Er waren namelijk onterechte vergunningen afgeleverd zonder rekening te houden met de beperkingen op het gebied van landschapsbescherming (een belangrijke zaak hier in Italie, de “vincoli paesaggistici” ) en men ‘vergat’ dus de toestemming te vragen aan het overkoepelende regionale orgaan, de soprintendenza.

De lokale gemeentelijke helden en tecnici dachten wel eventjes dat helemaal alleen te kunnen flikken. Resultaat, voor hun eerste seizoen werd het volledige domein verzegeld en lijkt een financiele ramp voor de eigenaars dus onvermijdelijk.

https://www.lecceprima.it/cronaca/sequestro-struttura-turistica-abusiva-salento-29-marzo-2024.html

Het blijft absoluut belangrijk je zowel bij de aankoop als voor wat betreft later de mogelijke commerciële / toeristische uitbating vooraf te laten bijstaan door professionele mensen uit de praktijk. Het kost dan mogelijks bij aanvang wat meer tijd en geld maar zoals een klant mij vorige week nog bedankte, ‘beter dat het nu aan het licht komt voor we gekocht hebben dan later eens we eigenaar zijn en met de gebakken peren zitten’.

Onze slogan is niet voor niets ‘luck is what happens when preparation meets opportunity’ van de Romeinse filosoof Seneca, mits een goede voorbereiding ben je op het juiste moment klaar om de correcte beslissing te nemen en is alles mogelijk in Italie. Impulsiviteit is voor bepaalde zaken in het leven ongetwijfeld een mooie eigenschap, maar niet voor de aankoop van vastgoed in Italie.

En ja, dus zelfs deep in the south gelden regels en moeten die gerespecteerd worden.