Toscane, het segment van de luxewoningen zit opnieuw in de lift

In tegenstelling tot de dalende tendens in de Toscaanse huizenmarkt -de ‘betaalbare’ woningen blijven natuurlijk erg prijzig-  blijkt uit recent onderzoek dat het luxe segment rond de meest prestigieuze panden in Toscane terug in stijgende lijn gaat.

De prijzen zijn de laatste 10 jaar weliswaar gemiddeld met 40% gedaald, maar nu is er eindelijke een fase van prijsstabilisatie met zelfs een lichte groei ten opzichte van vorig jaar, dit vooral dankzij het feit dat internationale kopers weinig aandacht schenken aan het onzekere politieke en economische landschap van Italië maar zich vooral richten op de levensstijl die wordt geboden in Toscane.

Internationale analisten benadrukken bovendien dat, wat Italië betreft, de banken- en overheidscrises trouwens geen nieuw gegeven zijn, dus minder gevolgen hebben.

Bovendien, wie over een zeer hoog inkomen beschikt, kan eventueel genieten van het belastingvoordeel van 100.000 euro, geïntroduceerd in 2017, hetgeen als een belangrijk positief gevolg van de aankoop van een huis in Italië ervaren wordt.  Personen die resident worden van Italië kunnen namelijk genieten van een vaste belasting van 100.000 euro op hun totale inkomen, terwijl de rechthebbende gezinsleden genieten van een forfaitaire belasting van 25.000 euro. Voor een bepaalde inkomstenklasse is dit een zeer aantrekkelijke maatregel.

Wat de belangrijkste trends betreft, is het duidelijk dat potentiële kopers steeds minder tijd willen steken in een renovatie. Er is een sterke voorkeur voor nieuwe of gerenoveerde, instapklare woningen, waaraan amper nog werk nodig is.

Ten tweede willen kopers binnen een uur van een luchthaven kunnen zijn, zodat ze minimaal vier of vijf keer per jaar kunnen genieten van een (mini)vakantie in hun luxe villa in Toscane.

Ten slotte zijn de meeste van hen van plan hun huis langer dan vijf jaar te behouden, vaak om het in tussentijd ook te verhuren om én alle kosten te dekken én mogelijks wat extra winst te nemen, waardoor – in overeenstemming met het bovenstaande – een woning nodig is met weinig onderhoud, en weinig kopzorgen.

Lucca is de stad die momenteel het meest in de lift zit: met prijzen die 20% tot 25% lager liggen dan Firenze, de vlotte bereikbaarheid vanaf de luchthaven van Pisa, de ligging op 30 minuten rijden van de Middellandse Zee, het jaarlijkse wereldberoemde zomermuziekfestival én de indrukwekkende historische binnenstad met omwalling hoeft dit niet echt een verrassing te zijn.

Een overzicht aan huizen in Toscane vind je op onze website Huizenjacht Italië. Vind je daar niet wat je zoekt, neem dan gerust contact op zodat ik jou als aankoopmakelaar kan bijstaan om je Italiaanse droomhuis te vinden. Mail hiervoor naar info@advitalia.be.

Bron: https://www.notiziarioimmobiliare.it/toscana-case-lusso-5150