Sardinië, het eiland van de 1000 stranden (en nog zoveel meer)

Van granieten rotskusten tot tropische bountystranden, Sardinië heeft ze allemaal. In theorie kun je makkelijk op één dag van Noord naar Zuid reizen, maar waarom zou je dat doen? Al neem je weken de tijd, dan nog raak je niet uitgekeken op de stranden en adembenemende natuur.

De tinten blauw die we er mochten bewonderen zijn zo veelkleurig dat je je afvraagt of Sardijnen er niet meer woorden voor moeten hebben, net als de eskimo’s met sneeuw.

Wij hadden 10 volle dagen tijdens onze 2de Sardiniëreis en nog was het maar net voldoende als voorproefje van de 3 zones waarin we verbleven.

In het Zuiden de kust tussen Cagliari en Villasimius met adembenemend mooie zichten, granietrotsen en zandstranden, de zoutpannen met roze (en niet zo roze) flamingo’s en het mondaine Poetto strand bedekt met sneeuwwit zand en omgeven door schilderachtige vegetatie. Je vindt er trouwens diverse chique strandrestaurants waar je heerlijke visgerechten en de typisch Sardijnse fregola pasta kunt proeven.

De Westkust met het charmante stadje Alghero, dat ook wel het Barcelona van Sardinië wordt genoemd omwille van zijn Spaanse invloeden. Je hoort het aan het Spaansachtige dialect, je ziet het aan de menu’s met tapa’s en Cava en ook de locals zien er meer Spaans dan Italiaans uit. Heel bizar! Van daaruit rijd je vlot naar het natuurpark Porto Conto, een heerlijk wandelgebied met maar liefst 60 km woeste kust met kleine baaitjes. In het toeristische seizoen worden hier vele boottochtjes georganiseerd.

Het Noordelijke stuk, de Gallura en het wereldberoemde Costa Smeralda, waar in de zomer iedereen zich vergaapt aan de meest luxueuze jachten van de Middellandse Zee, was nu heel stilletjes. Het dorp waarin we verbleven deed mij een beetje denken aan Blankenberge in de winter, de natuur was gelukkig helemaal anders. Vlakbij heb je er het sprookjesachtige schiereiland Capo Testa, waar je bij aankomst tussen twee stranden rijdt. Hier in het Noorden kijk je ook de hele tijd op een ander wondermooi eiland Corsica.

Aan de Costa Smeralda mocht natuurlijk een bezoek aan Porto Cervo niet ontbreken. Daar schrokken we eerst wel even: het leek wel een mix tussen een outletdorp, Center Parks en Disneyland. Toen we de geschiedenis opzochten, werd alles duidelijk: Dit dorp is ontstaan uit de fantasie van een Arabische prins die er in de jaren ’60 een paradijs voor toeristen wou creëren. Er zijn dan ook niet meer dan een 200tal vaste inwoners, niet veel meer dan Merana, waar we onze agriturismo hadden. Op het ogenblik dat wij er liepen waren ze nog druk bezig met de voorbereidingen voor het toeristisch seizoen. We willen ons niet inbeelden hoe het er uitziet in de zomervakantie. Maar ook dat vergeet je snel wanneer je op één van de sprookjesachtige stranden wandelt met uitzicht op de kleine eilandjes die overal in het water gesmeten lijken te zijn.

Zelf spreekt het eilandleven ons minder aan, ergens zouden we altijd het gevoel hebben om vast te zitten. Maar als vakantiegebied vinden wij dit één van de toppers van Italië. Ook elke Italiaan die het woord Sardinië hoort krijgt een soort gelukzalige, weemoedige blik  terwijl het woord “paradiso” veelvuldig valt.

Op Huizenjacht Italië vind je hier de huizen in Sardinië.

Als aankoopmakelaars zijn wij niet beperkt tot een portefeuille, wij begeleiden namelijk de kopers van A tot Z en werken hiervoor samen met alle verkopende makelaars die interessante panden aanbieden. Mail ons voor meer informatie: info@advitalia.be