De groeiende vastgoedmarkt aan de kust van Italië: een interessante investeringsmogelijkheid

De vastgoedmarkt aan de kust van Italië blijft groeien vanwege de aanhoudende vraag naar vakantiewoningen aan zee. Het valt tevens op dat er een tweedeling is in de vastgoedmarkt aan de kust, waarbij de interesse voor eigendommen die op minder dan 1 km van het strand liggen (dus op wandelafstand) steeds groter is.

Het Nationaal Toeristisch Vastgoedobservatorium heeft vastgesteld dat de vastgoedtransacties in toeristische gebieden in 2022 met 41,1% zijn gestegen ten opzichte van 2021. Dit is zeven punten hoger dan het algemene marktgemiddelde van +34%. Interessant is dat de kustplaatsen een stijging van 43,4% hebben laten zien, terwijl de stijging in de bergen 35% was en aan het meer 29,6%. Dit betekent dat de vastgoedmarkt aan de kust in Italië een van de snelst groeiende segmenten is en een uitstekende investeringsmogelijkheid kan bieden voor investeerders die op zoek zijn naar een stabiele en winstgevende investering.

Een van de meest populaire badplaatsen in Italië is Rimini, de koningin van Romagna. Volgens de gegevens van Immobiliare.it bereikten de gemiddelde prijzen in april 2023 het hoogste niveau van de afgelopen twee jaar, met € 2.645 per vierkante meter, een stijging van 4,09% ten opzichte van april vorig jaar. Maar vooral in het nabijgelegen Riccione zijn de prijzen terug op het hoogste niveau, aangezien volgens de portal de gemiddelde vraagprijs rond de € 4.225 per vierkante meter ligt. Dit zijn waarden die sinds 2016 niet meer zijn gezien en die sinds 2021 constant stijgen, toen ze rond de € 3.800 per vierkante meter lagen.

Ook in de Milano Marittima-Cervia-zone blijven de prijzen hoog en zijn ze zelfs iets duurder: ongeveer € 4.700 per vierkante meter. Als we in de Adriatische Zee blijven, maar naar Veneto gaan naar Jesolo, is de trend hetzelfde. Na een daling naar gemiddeld € 3.100 per vierkante meter in de afgelopen twee jaar, is de curve nu constant stijgend en ligt deze op € 3.700 per vierkante meter.

Als we naar Toscane gaan, kunnen we een symbolische plaats onderzoeken, namelijk Forte dei Marmi. De gemiddelde verkoopprijzen waren in juni 2021 € 7.500 per vierkante meter, terwijl ze in april 2023 net onder de € 8.500 liggen, dus met een stijging van ongeveer 13% in minder dan twee jaar.

In Santa Margherita Ligure, vlakbij Portofino, liggen de prijzen nu rond de € 5.600 per vierkante meter. In vergelijking met 2019 (ongeveer € 5.000 per vierkante meter) is het herstel constant geweest, hoewel het nog ver verwijderd is van de pieken van het afgelopen decennium, toen waarderingen van meer dan € 6.000 werden gezien.

Een opvallend gegeven in de bekende Ligurische badplaats is echter de huurprijs: in voorgaande jaren bleef de huurprijs altijd stabiel, tussen de € 13-15 per vierkante meter, terwijl de waarde in de loop van 2022 en 2023 is gestegen tot € 21.

Als we naar het zuiden kijken, zien we een vergelijkbare trend, bijvoorbeeld in Gallipoli (Puglia): van gemiddeld € 1.700 per vierkante meter in juni 2021, zijn de prijzen nu gestegen tot bijna € 2.000 per vierkante meter.

De vastgoedmarkt aan de kust in Italië is sterk verbonden met het toerisme en de vooruitzichten voor de zomer van 2023 zijn positief.

Volgens de laatste voorspellingen van Enit zou de zomer van 2023 positieve signalen moeten laten zien voor het Italiaanse toerisme, met een stijging van ongeveer 8% van het aantal buitenlandse bezoekers ten opzichte van het gemiddelde van de periode 2018-2022. Aan de top van de voorkeuren staat de zee (36%) gevolgd door kunststeden (31,7%). Een herstel dat de hotelsector zal bevorderen, maar ook die van toeristische verhuurappartementen. Met uitstekende rendementsvooruitzichten voor wie verhuurt, ondanks de stijgende prijzen.

Het is belangrijk op te merken dat de vastgoedmarkt aan de kust in Italië een zeer specifiek segment is en dat de prijzen sterk kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de nabijheid van de zee. Het is daarom belangrijk om een grondig onderzoek te doen voordat u investeert in een tweede huis aan de kust in Italië.

Bron: https://www.immobiliare.it/news/marcato-residenziale-al-mare-torna-a-correre-la-domanda-ecco-i-dati-147915/