Ronde van Italië – deel 5 : Campania

We blijven in het zuiden, regio Campania, natuurlijk vooral gekend om zijn Amalfi kust en Napoli, een streek met een bijzondere mix van authenticiteit, bijzondere natuur en toerisme.

Toerisme

350 km kustlijn, waaronder de wereldbefaamde Amalfikust én daarbovenop nog eens de tot de verbeelding sprekende stad Napels, Sorrento, het eiland Capri én Ischio, Pompeï én de vulkaan Vesuvius, het moge duidelijk zijn dat deze regio een toeristische voltreffer is.

Napels op zich heeft natuurlijk alles, evenveel kerken als Rome, meer musea dan Firenze, meer paleizen dan Parijs en bijna evenveel Oosterse bazaars als in Istanbul en daarnaast de broeierigheid van een Zuiderse grootstad, bijzonder, iedereen kent dan ook wel de uitdrukking ‘Napels zien en sterven’.
Ook over Capri, Pompeï en de Vesuvius staan de toeristische gidsen vol, en terecht !

Natuur

Naast de indrukwekkende stranden en de spectaculaire zee zijn er nationale parken en bergen, ongerepte natuur met een uitgebreide fauna en flora, overal worden dan ook trektochten georganiseerd.

Cultuur

Vele geschiedkundige overblijfselen, prachtige middeleeuwse gebouwen, musea, oude dorpjes in het achterland alsook overal restanten uit het grote oude Griekse rijk alsook het Romeinse Rijk in de vele archeologische sites.

Eten & drinken

Wat kan je anders zeggen dan pizza, pizza, pizza….hier ontstaan en ondertussen één van de meest bekende gerechten ter wereld, de échte vind je dus in Napoli.
En alsof het niet op kan leerden zij de wereld ook Mozzarella di Bufala eten, de lekkere versie van Mozzarella als het ware.
Uiteraard veel tomaat, pepertjes, ajuin, artisjokken en citrusvruchten, allemaal in combinatie met verse vis uit de overal aanwezige zee, slecht eten lijkt hier moeilijk.

Klimaat

Zon natuurlijk, zelfs in de winter gemiddeld 4 uren per dag met tot 9 à 10 uren/dag tijdens de zomer.

Economisch

Ook in deze regio is de landbouwindustrie nog steeds de belangrijkste activiteit, de uitvoer van fruit, groenten én bloemen zijn uitermate belangrijk, denk maar aan tomaat, olijven, mozzarella, wijn en noten.
Daarnaast is er veel industrie rond Napels waar ook een drukke haven is én draait de volledige regio op de inkomsten uit toerisme.

Huizenmarkt

Campania is één van de drukst bevolkte regio’s, Napels alleen telt meer dan 1 miljoen inwoners waardoor een woning in deze grootstad duur is, maar natuurlijk – afhankelijk van de buurt – ook een hoge verhuurwaarde heeft.
De huizenmarkt is hier al jaren zeer stabiel, geen diepe dalen of hoge pieken, de woningprijzen stijgen normaal elk jaar lichtjes.
Als je ‘iets’ wil kopen op de eilanden of aan de Amalfi kust moet je echt wel over een hoog budget beschikken, deze streken behoren tot het duurste wat Italië te bieden heeft, als er al eens iets te koop vrij komt, draaien de prijzen rond het miljoen.
Betaalbaarder wordt het ten zuiden van Amalfi, in de buurt van Cilento, bijna even mooi als Amalfi en duidelijk goedkoper, er zijn vele bouwrestricties voor nieuwbouw waardoor de bestaande woningen hun waarde goed behouden, ook hier geldt de gouden regel, hoe meer kilometer van de zee verwijderd hoe lager de prijzen.
Gelet op de grote verschillen in deze regio is het moeilijker om gemiddelde prijzen te hanteren, laat zeggen dat je in het binnenland voor 50.000 euro te renoveren woningen vindt, terwijl je aan de bekende kustgebieden snel op 500.000 euro moet rekenen.

Huizen in Campania vind je op http://www.huizenjachtitalie.com/?s=&search-submit=Search&location=campania&property-type=&details_1=&details_2=&min=&max=

Bemerking

De Oude Romeinen noemden deze zone destijds ‘the happy land’, de eerste toeristen kwamen reeds 3000 jaar geleden en tot op de dag van vandaag is het een regio die tot de verbeelding spreekt, men zegt dat er altijd muziek en romantiek in de lucht hangt.
Vliegen doe je gewoon op Napels.