Ronde van Italië – deel 4 : CALABRIA

Een buur van de vorige, Basilicata, en dus nog steeds diep in het zuiden van Italië, de punt van de laars deze keer, het dichtste punt ligt op amper 3 kilometer van het eiland Sicilië.

Toerisme in Calabria

Prachtige kusten, lange witte stranden en ongelooflijk helder water, meer kan een zon/zee/strand toerist zich niet wensen.
Als je weet dat in de kuststeden tijdens het seizoen ook het nachtleven goed ontwikkeld is, begrijp je dat het toerisme hier in de lift zit. Je kan diepzeeduiken en wild water raften in het binnenland. Uiteraard zij er in het binnenland ook bergen met maar liefst drie nationale parken, met een unieke fauna en flora. Sommige delen doen eerder denken aan Canada dan Zuid-Italië.
Een bekende bezienswaardigheid zijn de ‘Gigante della Sella’, eeuwenoud bomen (sommige tot maar liefst 500 jaar oud) met een omtrek van bijna 2 meter en hoogtes tot 40 meter.

De stad Tropea is misschien wel de meest bezochte, aan de zee en gebouwd op indrukwekkend kliffen zodat je vanuit de stad zeer steil de zee inkijkt, een historische stad met ontelbare mooie oude gebouwen, een fantastisch gelegen klooster (omgeven door de azuurblauwe zee). Bovendien wordt hier in november nog in de zee gezwommen.

Natuur

Naast de indrukwekkende stranden en de blauwe tot soms zelfs paarse zee zijn er de drie nationale parken met spectaculaire uitzichten over de bergen en wandelingen door de oude bossen met imposante bomen, en bloemen.

Cultuur

Vele oude dorpjes op grote hoogte, kastelen & forten, archeologische overblijfselen, zelfs uit de vijfde eeuw. De hoofdstad Catanzaro is gebouwd op een rots en in 2 delen gesplitst door een vallei en met elkaar verbonden door een immense metalen brug. Overal zijn er restanten uit het grote oude Griekse rijk te vinden.

Eten & drinken

Een mix met vele invloeden (oa. Arabisch) in combi met een verleden van armoede waarbij de mensen leerden niets weg te gooien en alles te proberen recupereren en bewaren, zo ontstond het principe van de zongedroogde tomaten, ingepekelde inktvis en in olie en azijn geconserveerde paprika en aubergines en werkelijk overal zouden ze chilipepers over gooien, je bent gewaarschuwd.
Vanuit de stad Tropea begon de tropea rode ajuin aan zijn verovering van Italië en snel ook de rest van Europa.
Uiteraard heel veel verse vis en zee- en schaaldieren, vooral tonijn en zwaardvis komt hier gegrild veel op het bord.
En watermeloen, werkelijk overal watermeloen.

Klimaat

Vrij eenvoudig: zon, zelfs in de winter gemiddeld 4 uren per dag.

Economisch

Net als Basilicata was deze regio lange tijd één van de armere streken, maar door vele staatsinvesteringen geëvolueerd tot meer welvarend en nog steeds in evolutie. Ook in deze regio was het de bedoeling het verleden van corruptie en maffia van zich af te schudden en werd er naast industrie vooral inspanningen gedaan voor de toeristische sector.
Toch blijft de landbouw (citrusvruchten, olijven, druiven, schapen & geiten en de visserij) de belangrijkste economische sector.
Calabria blijft een eerder een ‘ruwe ‘regio maar alles wijst op een heropleving, dus het zou een juist moment kunnen zijn om te investeren.

Huizenmarkt Calabria

Jaren lang een zwakke huizenmarkt met weinig buitenlandse interesse, maar sinds de opwaardering van de regio en het toerisme groeit de verkoop aan buitenlanders, vooral door de vele nieuwe resorts (wel eerder kleinschalig, max. 30 units) aan zee, waar je tegen aantrekkelijke prijzen mooie appartementen op de kop kan tikken.
Je zou zeezicht moeten kunnen vinden voor 100.000 euro, wel zijn het eerder kleine woningen die vooral geschikt zijn als vakantieverblijf. Als je groter wil als eerste woning zal je snel op het dubbele moeten rekenen, wel hebben de meeste resorts ruime buitenterrassen.
In het binnenland kan je nog echte ‘zaakjes’ doen, voor 50.000 euro moet je er een ‘opknappertje’ kunnen vinden, bovendien is het er het ganse jaar door goed weer en valt het leven er niet stil, in sommige typische stranddorpen kan het daarentegen gedurende de winter zeer rustig zijn, zonder het zomertoerisme.
Net als in Basilicata staat het buitenlands toerisme nog enigszins in de kinderschoenen en zal vakantieverhuur niet zo eenvoudig zijn, anderzijds ben je er wel nu bij als deze regio begint te ‘boomen’, hetgeen gelet op zijn ligging, zijn kuststroken, zijn klimaat en prachtige natuur zeker tot de mogelijkheden behoort.

Huizen in Calabria vind je op http://www.huizenjachtitalie.com/?s=&search-submit=Search&location=calabria&property-type=&details_1=&details_2=&min=&max=

Bemerking

Ongerepte natuur, stranden, zon & zee zijn de kernwoorden voor deze regio.
Je vliegt best op Lamezia Terme International Airport waar ook diverse low cost maatschappijen op vliegen.